BRD-Groupe Société Générale si UniCredit Bank acorda A&D Pharma, cel mai mare grup farmaceutic din Romania, un credit sindicalizat in valoare totala de 127 milioane de euro. Finantarea, acordata pentru o perioada de trei ani, este de tip “club loan”, fiecare dintre institutiile financiare participand cu o suma egala (de 63,5 milioane de euro). Tranzactia a fost aranjata in comun de cele doua banci – BRD a asumat rolul de coordonator al documentatiei de credit, iar UniCredit Bank rolurile de agent de facilitate si garantii, se arata intr-un comunicat de presa remis publicatiei online www.bankingnews.ro.

Prin noul contract, Grupul A&D Pharma isi refinanteaza o linie de credit sindicalizata contractata in anul 2013, beneficiind de contextul favorabil al pietei financiare, pe fondul apetitului ridicat actual al bancilor pentru creditarea companiilor viabile, cu o buna performanta financiara. Clubul bancar a beneficiat de consultanta juridica a casei de avocatura CMS Romania, in timp ce Grupul A&D Pharma a fost asistat de RTPR Allen & Overy.

“Acest parteneriat reconfirma implicarea UniCredit Bank in finantarea sectorului privat, sustinand dezvoltarea unor sectoare de activitate cu potential real si economia reala. Astfel, in primul semestru din 2015, banca a crescut volumul creditelor acordate pe piata din Romania cu 5,5% fata de perioada similara a anului trecut, respectiv de la 4,45 miliarde de euro la mijlocul anului 2014 la 4,7 miliarde de euro in iunie 2015. Industria farmaceutica reprezinta o directie importanta in strategia de crestere a grupului UniCredit in Romania, iar relatia de peste 10 ani cu grupul A&D Pharma confirma acest lucru“, declara Cristian Covaciu, Head of Pharma in cadrul departamentului de clienti multinationali al UniCredit Bank.

“Tranzactia reprezinta o reconfirmare a angajamentului BRD fata de grupul A&D Pharma, liderul unui sector economic cu pronuntata conotatie sociala, pe care l-a acompaniat pe parcursul dezvoltarii sale, atat prin facilitati de finantare bilaterale, cat si in diferite formule de credite sindicalizate. Ea se inscrie, in egala masura, in strategia bancii, care vizeaza consolidarea pozitiei pe sectorul marilor clienti corporativi, fata de care expunerea globala a BRD este ân crestere fata de anul trecut (+6.6% fata de decembrie 2014). Aceasta a cincea tranzactie inregistrata in prima jumatate a anului 2015 ne sustine statutul de jucator de top pe piata sindicalizarilor, cu o expunere cumulata de circa  260 milioane USD in tranzactiile aranjate si o cota de 14% pe aceasta piata”, declara Mihaela Chifiac, director Corporate & Investment Banking al BRD-Groupe Société Générale.

“Refinantarea creditului aranjat in 2013, cu aproximativ 10 luni inainte de scadenta acestuia, asigura stabilitatea financiara a grupului pentru urmatorii trei ani intr-un cadru flexibil si la costuri semnificativ reduse. Pe parcursul procesului de refinantare am remarcat interesul ridicat pe care foarte multe banci locale l-au aratat fata de grupul A&D Pharma, interes pe care dorim sa il pastram activ prin diverse forme de colaborare, date fiind tendinta de consolidare a pietei bancare locale si cresterea nevoilor de finantare a grupului A&D Pharma, prin prisma consolidarii si dezvoltarii pe segmentele de distributie si retail farmaceutic”, declara Leonard Leca, CFO al Grupului A&D Pharma.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)