Statisticile publicate de Banca Națională a României (BNR) indică creșterea volumului creditelor restante cu 3.7% lună/lună la 9.6 miliarde RON în martie (cel mai ridicat nivel din noiembrie 2017), evoluție determinată de faza de maturitate a ciclului economic post-criză și de majorarea costurilor nominale de finanțare.

Rata creditelor restante a urcat de la 3.9% în februarie la 4.0% în martie, cu următoarea distribuție: 3.5% la RON și 4.8% la valută.  În ședința de tranzacționare de joi piața financiară a reacționat la evoluțiile din piețele externe și la știrile interne.

În sfera pieței monetare ratele de dobândă au continuat să crească: overnight la 2.19%/2.57%. ROBOR la trei luni s-a majorat cu patru puncte bază la 2.46%, iar ROBOR la șase luni a urcat cu trei puncte bază la 2.57%. Pe piața titlurilor de stat ratele de dobândă au cvasi-stagnat: pe scadența 10 ani la 4.55% (cel mai ridicat nivel din ultimele șase săptămâni).

Ministerul de Finanțe a redeschis o emisiune de obligațiuni scadente în octombrie 2020 și s-a împrumutat cu 539 milioane RON (peste volumul programat de 500 milioane RON), la un cost mediu anual de 3.42%, în creștere cu 23 puncte bază față de nivelul de la finele lunii martie.  EUR/RON a crescut cu 0.03%, la 4.6490, iar USD/RON s-a apreciat cu 0.25%, la 3.8160, la BNR.

SURSA / BT Daily

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)