Guvernul a publicat proiectul bugetului de stat pe 2019, iar cifrele arată un PIB de 1.022 miliarde de lei, o rată a inflaţiei de 2,8% şi deficit bugetar pe cash estimat la 2,55% din PIB. Ținta de creştere economică este de 5,5%.

Guvernul a alcătuit un buget optimist, cu multe plusuri însă niciun leu din taxa pe activele financiare ale băncilor

Veniturile bugetului general consolidat proiectate pentru 2019 sunt estimate la 341,4 miliarde de lei, respectiv 33,4% din PIB. Cele mai mari venituri sunt înregistrate la contribuţiile de asigurări sociale, 11,5%, TVA, 6,8 %, accize 3%, impozit pe salarii şi pe venit 2,3 % din PIB. Cheltuielile sunt estimate la 367,5 miliarde lei, ceea ce reprezintă 35,9% din PIB.

Ordonanța 114/2018 va aduce venituri suplimentare la bugetul din 2019 de 0,5 miliarde de lei din taxarea jocurilor de noroc, de 0,6 miliarde de lei din creșterea nivelului accizelor pentru produsele din tutun și de 1,5 miliarde de lei din profiturile companiilor de stat și de la cele unde statul este acționar.

Însă, taxa pe lăcomie nu aduce la bugetul din acest an nicio sumă. ”Începând cu 1 ianuarie 2019, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.114/2018, s-a instituit taxa pe activele financiare ale instituțiilor de credit al cărei eventual impact nu a fost inclus in proiecția de venituri bugetare”, scrie în Raportul privind situația macroeconomică pe anul 2019 și proiecție acesteia pe anii 2020-2022”. Un astfel de efect neutru poate fi prevăzut de Ministerul de Finanțe doar dacă s-a presupus că rata ROBOR nu va depăși 2% în medii trimestriale.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, anunţa la finalul lunii decembrie 2018 că bugetul pe 2019 nu prevede nici un leu din aceasta măsură.

“Nu e intenţia de a taxa băncile, ci de a le descuraja de a avea un nivel de dobândă ridicat. Nu am prevăzut niciun leu ca urmare a acestei măsuri în bugetul pe anul viitor. Ne dorim să fie cât mai jos acest ROBOR ca să nu taxăm activele băncilor”, declara ministrul la România Tv.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat aseară la Digi24 că sâmbătă va fi aprobat proiectul de buget în Guvern, iar săptămâna viitoare va fi dezbătut în Parlament.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)