Ieri a fost cutremur pe toate bursele, analistii sustinand ca daca China nu se redreseaza, urmeaza o criza economica mai mare decat cea provocata de caderea Lehman Brothers. Daca apare o noua recesiune, marile natiuni au mai putine arme, pentru a o combate, a avertizat si magnatul Rupert Murdoch. Analistii au numit ziua de ieri “Lunea Neagra”.

UPDATE: pietele financiare par mai calme in aceasta dimineata, dupa ce Bursa din Shanghai a inchis cu o pierdere de “doar” 4%. Bursa de la Tokyo a deschis in scadere cu 2%, insa si-a revenit si s-a stabilit la 1%. BVB a deschis si ea in scadere de doar – 2%

Marele si principalul motiv de ingrijorare este China

Criza din economia Chinei a declansat un dezastru pe pietele de capital din Asia. Bursele din mai multe state asiatice au deschis in scadere din cauza caderii dramatice a Bursei din Shanghai. Panica de pe pietele financiare a inceput cu deprecierea yuan-ului, moneda natională chineza.

Economistii sustin ca totul a fost provocat de decizia marilor fonduri de investitii de a-si retrage capitalurile la presiunile investitorilor. Bursa de la Shanghai a inchis in cadere cu 8,5%, cea mai drastica prabusire din ultimii opt ani. Si de aici a inceput un joc de Domino.

Pietele financiare dau semnalul unor probleme din economie, anunta crizele economice

Au urmat New York, Londra, Frankfurt, Paris si Atena. Shanghai, minus 8,5%; New York, minus 4%; Londra şi Frankfurt, minus 4,7%; Paris, minus 5,4%; Tokyo, minus 4,6%; Hong Kong, minus 5,2%. Cutremurul s-a simtit si la Bucuresti. Bursa de la Bucuresti a inchis in scadere cu 6,32% (BET) sedinta de luni dupa deprecieri de aproape 8% in cursul zilei.

Scaderile cele mai mari – BT- 10%, BRD – 5%, Petrom- 8,65%

Tranzactiile bursiere au depasit 143 milioane de lei (32 milioane de euro), o valoare record pentru bursa autohona, pe fondul unor schimburi cu actiuni in valoare de aproximativ 125 de milioane de lei (peste 28 milioane de euro). De altfel, site-ul Bursei de valori a fost inactiv cateva ore, din cauza traficului intens.

Cele mai mari rulaje au fost inregistrate cu actiunile Romgaz – 20,55 milioane lei, Banca Transilvania – 19,81 milioane lei si Fondul Proprietatea – 18,96 milioane de lei.

Robert Halver, analist financiar: “Daca economia Chinei are intr-adevar probleme serioase, daca pietele financiare nu se redreseaza, iar China va taia consumul, atunci criza aparuta dupa falimentul Lehman Brothers va parea joaca de copii in comparatie cu ce urmeaza”.

Analistii romani considera ca sunt prea putine semnale, ca probleme din Romania sunt mai mult emotionale, ca raspuns la ce se intampla in China si se asteapta ca in cateva zile sa se revina pe plus.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)