În prima parte a anului trecut, în spațiul public din România s-au întețit discuțiile despre costul creditelor. Invariabil, ROBOR-ul, la care erau raportate împrumuturile în lei acordate de băncile locale, a devenit dușmanul public numărul 1, politicienii populiști înfierând public acest indice de referință, susținând că băncile manipulau dobânzile interbancare ROBOR printr-o înţelegere de tip cartel, pentru a menține un cost ridicat pentru creditele românilor.

Toată tărășenia a culminat cu ideea că este necesară instituirea unui nou indice de referință pentru împrumuturile din România. Așa a apărut IRCC, care a devenit începând cu 2 mai 2019, conform OUG 19/2019, noul indice de referință pentru creditele în lei. IRCC este calculat la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, fiind aplicat de către fiecare bancă pentru trimestrul următor. Din modelul de stabilire a IRCC se poate observa un decalaj temporal, care pune în dificultate clienții care au accesat împrumuturi raporate la IRCC în cazul unor crize.

Tocmai în aceste zile, când economia este afectată de criza de sănătate, IRCC face mai mult rău decât bine. Justificările populiste promovate de politicieni se dovedesc fanteziste în viața de zi cu zi. IRCC nu ține pasul cu realitățile prezente, cu problemele cu care se confruntă economia, trăind de fapt în trecut și raportându-se la evenimente care s-au petrecut cu prea mult timp în urmă, în timp ce ROBOR, indicele de referință atât de hulit în prima parte a anului trecut, se aliniază la ceea ce se întâmplă astăzi.

Intervențiile Băncii Naționale a României asupra dobânzii de politică monetară generate de pandemia de coronavirus au condus la o reducere considerabilă a ROBOR 3M de la 3,18% în martie 2020 la 2,20% în iulie 2020. Trendul nu este observabil și în cazul IRCC, deoarece acest indice de referință se raportează la media aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, practic la perioada ianuarie – martie 2020. Mai exact, în cazul IRCC, în plină criză, costul creditelor raportate la acest indice rămâne ancorat la o perioadă în care economia funcționa în parametri normali.

Pentru o înțelegere exactă a diferenței dintre ROBOR și IRCC, reamintim abordarea guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, care a făcut o glumă despre noul indice în funcţie de care se calculează ratele creditelor în lei, arătând că, la fel ca orice medie, reflectă o situaţie similară cu cea în care trebuie să te aşezi cu o jumătate de şezut pe un cub de gheaţă, cu cealaltă pe o flacără, iar per total te simţi bine.

Evoluția ROBOR și IRCC poate fi surprinsă fidel observând un exemplu de calculație comparativ, care să ne arate cum s-au modificat în ultimul an ratele a două credite în lei raportate la cei doi indici de referință. În acest sens, publicația online www.BankingNews.ro a obținut, în exclusivitate, din partea celor mai mari două bănci locale – Banca Transilvania și BCR – modele de calcul ipotetice, însă edificatoare. Asta în ciuda faptului că un împrumut în lei raportat la ROBOR nu mai poate fi accesat din luna mai a anului trecut din cauza politicienilor iresponsabili.

Calculație Banca Transilvania

Banca Transilvania ne-a comunicat că a avut în vedere la stabilirea graficelor de rambursare pentru cele două credite premisa ipotetică că nivelul dobânzilor la acordare este același, pentru a se putea vedea variația de indicator și pentru a se putea compara. Astfel, avem prentru creditul raportat la ROBOR 3M care era în luna mai 2019 3,23% plus marja de 4,63%, rezultând o dobândă totală de 7,86%, iar pentru împrumutul raportat la IRCC care era în luna mai 2019 2,36% plus marja de 5,50%, rezultând aceeași dobândă totală de 7,86%. Ambele credite au avut valoarea de 45.000 de lei, cu o perioadă de rambursare de 60 de luni.

Calculație BCR

Modelul de calculație furnizat de BCR a pornit de la același nivel al marjei băncii, la care s-au adăugat valorile indicilor de referință, IRCC și ROBOR 3M. Bineînțeles, ambele credite au avut valoarea de 45.000 de lei, cu o perioadă de rambursare de 60 de luni.

Concluzie

După cum se poate observa din ambele exemple oferite de Banca Transilvania și BCR, cele două credite s-au comportat total diferit pe parcursul celor 15 luni care s-au scurs de la institutirea IRCC (mai 2019). Împrumutul raportat la ROBOR a presupus un trend descrescător al ratelor lunare, accentuat mai ales în perioada în care economia suferă (mai puțin de plată cu circa 20 de lei). În schimb, creditul raportat la IRCC are un grafic de rambursare destul de liniar, dovedindu-se impasibil la frânarea bruscă și abruptă a economiei. Suferința economiei nu se vede în niciun fel în evoluția ratelor lunare stabilite de IRCC.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)