Platforma de tranzactionare a Sistemului National Electronic de Plata (SNEP) prin card bancar, direct de pe Internet, www.ghiseul.ro, a inregistrat 9.316 tranzactii in valoare de 1.756.000 lei (circa 400.000 de euro). Ministrul comunicatiilor  apreciaza ca in aceasta saptamana se va trece pragul de 10.000 trazactii si un volum de 2 mil. lei. Pana in prezent, dintre cele 3.227 de primarii s-au inrolat doar 60, ceea ce reprezinta mai putin de 2% din localitatile din Romania. Mai grav este ca doar jumatate dintre acestea au activat sistemul de tranzactionare. Procesul greoi de implementare a sistemului, dar si comisioanele percepute de banci reprezinta principalele obstacole, spun jucatorii din piata.

“Refuz sa cred ca plata online prin card bancar a impozitelor este o misiune imposibila. Este momentul ca aceasta sa devina o normalitate”, a declarat Razvan Mustea-Serban, ministrul comunicatiilor, in cadrul conferintei de presa organizata de Visa Europe.

Valoarea maxima a comisionului bancar este de 2% din suma platita, dar nu mai mult de 30 de lei. Comisionul poate fi suportat de autoritatile locale sau poate fi transferat platitorului, in functie de politica fiecarei primarii. Exista si varianta in care comisionul este impartit intre primarie si contribuabilComisionul este un impediment si pentru contribuabili, care sunt obisnuiti ca la plata cu cardul sa nu suporte niciun cost suplimentar. Spre exemplu, un studiu comandat de organizatia de plata Visa arata o scadere semnificativa a numarului celor care si-ar plati taxele online in varianta in care ar trebui sa plateasca si un comision.

“Speram ca numarul primariilor care accepta plata taxelor cu cardul, fara comision, va creste pentru ca romanii s-au obisnuit sa nu plateasca comision la tranzactiile cu cardul si nu vor accepta usor o schimbare in acest sens. Probabilitatea platii taxelor cu cardul la POS sau la comercianti este semnificativ afectata de existenta unui comision”, a declarat Catalin Cretu, directorul pentru Romania al Visa Europe.

Ce faci cand nu merge?

Pentru a impulsiona procesul de inrolare al primariilor, care potrivit HG 1235/2010 trebuie sa se incheie pana la finele lunii iunie a.c. ministrul Mustea a declarat ca „avem in vedere introducerea unor sanctiuni pentru a respecta calendarul de inrolare” dar si simplificarea procedurii de inrolare.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)