Desi bancile incearca sa-i determine pe romani sa utilizeze cardul, populatia inca rezista, dupa cum ar suna o reclama. De unde stim? Datele BNR o arata: numarul cardurilor valide, inclusiv co-branded si cu functie electronica, a crescut cu 7% in 2011, la 13,35 milioane de unitati, insa numarul celor active s-a redus cu 3,6%, la 10,8 milioane de unitati. Dar ce este relevant vine abia acum: romanii folosesc cardul numai de trei ori pe luna: o data la cumparaturi si de doua ori cand retrag bani de la bancomat!

Romanii vor cash, nu plastic! Din cele 10,8 milioane de carduri active (de debit si de credit), romanii au efectuat 55,68 milioane de retrageri de la bancomatele din tara sau din strainatate. Adica, o retragere la aproape doua saptamani. Dar e mai bine, avansam fata de 2010, cand  posesorul unui card, fie el de debit sau de credit, scotea bani de la bancomat o data la trei saptamani.

In ceea ce priveste retragerile de numerar de la bancomat, valoarea medie a acestora a mai crescut, de unde reiese ca romanii se grabesc sa-si goleasca cardurile de fiecare data cand îsi incaseaza salariu: de la 425 in decembrie 2010 la 465 de lei pentru fiecare retragere, in decembrie 2011.

Numarul de tranzactii de plata de pe cardurile de debit a crescut în ultimul trimestru din 2011, pana la 29,31 miloane, în timp ce valoarea platilor a urcat pana la 4,75 miliarde de lei. Astfel, fiecare detinator de card a efec­tuat o plata medie de 162 de lei în ultimele trei luni ale anului trecut. In acelasi timp, valoarea medie a unei tranzactii cu cardul de credit a urcat ceva, insa tot pana la 162,7 lei.

Bancile fac eforturi sa impuna o cultura a platii cu un card. Si asta se observa in cifere. Numarul POS-urilor au sporit cu 16% in 2011, la aproape 125.000 de unitati. In 2011, numarul ATM-urilor a sporit cu 904 unitati, la 11.006 bancomate. Datele publicate de BNR arata ca avansul numarului de ATM-uri este de doua ori mai mare atat fata de 2010, cand au fost incluse in circuit 400 de unitati noi, cat si comparativ cu 2009, an in care numarul bancomatelor a crescut cu 456 de unitati.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)