Plata taxelor si impozitelor locale cu cardul este o optiune atractiva pentru peste doua treimi dintre romani, insa aceasta perceptie ar fi serios afectata de introducerea unui comision pe tranzactie, reiese dintr-un sondaj realizat de GfK Romania la initiativa Visa Europe. Visa Europe, impreuna cu bancile membre din Romania, desfasoara in perioada ianuarie – martie 2012, pentru al treilea an consecutiv, campania nationala pentru stimularea platii taxelor si impozitelor locale cu cardul. In prezent, plata taxelor si impozitelor locale cu cardul este posibila la POS in 145 de localitati si online in 52 de orase. “Initiativele noastre de a stimula plata taxelor cu cardul au avut rezultate remarcabile atat in ceea ce priveste dezvoltarea retelei de acceptare, cat si educarea populatiei. Contribuabilii pot sa isi aleaga in prezent modalitatea de plata a taxelor si, mai mult, pot avea beneficii multiple daca achita in primul trimestru. Astfel, contribuabilii au o reducere de pana la 10% din valoarea taxelor si, daca platesc cu cardul Visa, pot castiga rambursarea partiala sau integrala a taxelor platite. In concluzie, le recomand celor care nu si-au platit inca taxele sa profite de timpul ramas”, a declarat Catalin Cretu, director general Romania, Visa Romania. Visa Europe si furnizorii de servicii de plata vor continua discutiile cu autoritatile locale pentru a introduce plata taxelor si impozitelor locale prin card, pana cand cel putin toate resedintele de judet din Romania vor oferi  acest serviciu, fie la POS, fie online. In prezent doar Iasi, Alexandria, Piatra Neamt si Satu Mare nu accepta plata taxelor locale cu cardul.

Jumatate din populatia bancarizata din mediul urban, care se ocupa de plata taxelor locale, stie ca are la dispozitie posibilitatea de a plati cu cardul la terminalele POS instalate in institutiile publice, potrivit sondajului. Aceasta pondere este mai mare pentru respondentii din Bucuresti (60%), precum si in cazul respondentilor cu venituri de peste 2.500 lei (64%). De asemenea, circa 40% dintre respondenti cunosc posibilitatea de a-si plati taxele online cu cardul utilizand ghiseul.ro sau alte aplicatii electronice puse la dispozitie de autoritatile locale.

Totusi, unul din trei romani considera ca plata taxelor este un proces dificil, in principal din cauza birocratiei, a programului greu de respectat al administratiilor locale si timpului indelungat necesar efectuarii platilor. “Romanii care traiesc in strainatate intampina si mai multe probleme in a-si plati taxele. Doua treimi dintre acestia considera ca a-si plati taxele si impozitele locale este dificil si ar plati direct cu cardul online daca ar avea aceasta optiune. in plus, speram ca numarul primariilor care accepta plata taxelor cu cardul, fara comision, va creste semnificativ intrucat permite contribuabililor sa plateasca mult mai rapid. Sondajul arata ca romanii s-au obisnuit sa nu plateasca comision la tranzactiile cu cardul si nu vor accepta usor o schimbare in acest sens. Probabilitatea platii taxelor cu cardul la POS sau online este semnificativ afectata de existenta unui comision”, a declarat Catalin Cretu.
Sondajul arata ca procentul respondentilor care si-au exprimat intentia de plata a taxelor la POS a scazut de la 61% la 26% dupa ce s-a mentionat plata unui comision pentru tranzactie. Mai mult, 56% dintre respondenti au spus ca nu vor plati taxele cu cardul la POS sau online daca este adaugat un comision.
Valoarea totala a taxelor si impozitelor platite cu cardul aproape s-a dublat anul trecut comparativ cu 2010, la 73,2 milioane lei, potrivit datelor raportate de bancile din Romania, membre ale Visa Europe. Segmentul platilor online cu cardul a fost de departe cel mai dinamic in 2011, valoarea tranzactiilor crescand de peste sapte ori.

Campania derulata de Visa Europe in acest an include actiuni de promovare in presa scrisa si online, televiziune, radio, outdoor si social media, precum si realizarea unui studiu national. Studiul a fost realizat in perioada ianuarie – februarie 2012 in randul a peste 1.700 de respondenti, dintre care peste 1.000 fiind reprezentativi la nivel national (eroare de esantionare: 3,1%), restul fiind impartiti pe esantioane de respondenti din diverse orase si din strainatate. Publicul tinta a fost reprezentant de contribuabili cu varste intre 25 si 45 de ani, din mediul urban, care utilizeaza produse bancare (nu neaparat un card bancar) si se ocupa de plata taxelor si impozitelor locale.

Din 2 ianuarie pana in 31 martie 2012, toti cei care isi platesc taxele si impozitele locale cu cardul Visa vor putea participa la o promotie in cadrul careia se vor acorda 1.500 de premii prin tragere la sorti, constand in rambursarea valorii impozitelor si taxelor locale platite cu cardul Visa, in limita a 250 de lei.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)