Doar una din doua persoane a semnat un contract cu o banca. Gradul de bancarizare al Romaniei este astfel cu mult in urma unor tari care nici macar nu se afla in Uniunea Europeana, dar locuitorii lor sunt extrem de familiarizati cu operatiunile bancare. Suntem codasi in ceea ce priveste un produs indispensabil in tarile in care “a face banking”, e ceva normal: cardul bancar. Doar patru din zece persoane de peste 15 ani detin un card bancar, indiferent ca este unul de debit sau de credit. Pana acum, bancile din Romania au emis peste 37 de milioane de carduri, insa mai sunt valide putin peste o treime dintre ele.

Doar clientii pensionari au mai salvat bancile. 1,4 milioane de pensionari isi primesc pensia in cont bancar. Fata de finele anului 2008, cresterea numarului de pensionari care au optat pentru plata pensiei in cont bancar este de 110%.

 

Stam mult mai bine insa la capitolul conturilor curente: unul din trei romani detine un asemenea cont. Si asta se explica prin faptul ca un cont curent este necesar atât pentru deschiderea unui depozit, cât si pentru a face un imprumut. insa, si la acest capitol, statisticile ne plaseaza in urma celor 15 tari din Europa Centrala si de Est, unde, in medie, una din doua persoane detine un cont curent.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)