Romanii cheltuiesc tot mai multi bani in strainatate pe hoteluri, haine si carburanti. Anual, numai de pe carduri lasa peste hotare aproape 2 miliarde de euro. Cifrele sunt in crestere cu 20% fata de anul trecut, iar suma ar putea fi mai mare daca ne gandim ca multi pleaca in concediu cu bani gheata.

Anul trecut romanii au scos de pe card in strainatate 1,8 miliarde de euro, in schimb strainii care au venit in Romania au lasat aici doar 1,2 miliarde de euro.

Cele mai multe tranzactii au loc in lunile de vara si in perioada sarbatorilor de iarna. La sfarsitul anului trecut intre 10 si 15.000 de romani au plecat la cumparaturi in strainatate. Destinatiile preferate au fost Milano, Paris, Frankfurt, Vienna si Istanbul.

44% din tranzactiile romanilor au loc in Italia, Franta, Germania si Marea Britanie, iar cei mai multi bani se duc pe hoteluri, imbracaminte si carburanti – potrivit unei statistici recente.

In general, pentru tranzactiile cu cardul direct la comerciant nu se percep comisioane, insa pierdeti intre 7 si 9 lei la schimbul valutar. Daca scoateti bani de la bancomat se mai adauga un comision de retragere care la 100 de euro ajunge intre 10 si 22 de lei.

Cele mai mari banci din Romania folosesc un curs de schimb valutar cu aproximativ 2% mai mare decat cursul BNR.

 

SURSA

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)