Chiar daca sunt mai saraci in acest an, unii romani si-au planificat o vacanta in strainatate: mai exact 800.000 de romani sunt gata sa-si faca bagajele, spun datele oficiale. Daca iti faci bagajul, nu uita esentialul: cardul! Simplu, comod, practic, sigur. Insa, produsul mai integreaza un avantaj: ofertele.

In vacanta poti beneficia de asistenta medicala, asigurare de calatorie, asigurare in caz de accident, reduceri in anumite magazine sau hoteluri, acumulare de puncte etc. Utilizarea cardului in loc de cash in vacanta este realmente preferabila pentru usurinta si siguranta.

Desigur, si cand folosim cardul este nevoie de atentie si, mai ales, de o cunoastere foarte buna a comisioanelor si taxelor perceputa de banca emitenta. Insa, oricat de informat esti, e timpul sa-ti reamintesti reguli ce te pot tine departe de probleme in concediul mult visat: Nu pleca fara sa cunosti toate detaliile bancii care ti-a emis cardul – adresa, numere de telefon, apeluri de urgenta.

Folosirea cardului bancar peste hotare poate presupune costuri mari, daca nu esti atent. Este recomandat sa folosesti cardul in principal pentru plata la comercianti. Comisionul este zero si eviti riscul de a pierde banii cash.

Daca totusi ai nevoie de bani cash, foloseste bancomatele bancilor de la care ai cardul sau ale companiilor mama. Comisionul este la fel ca cel din tara. Inainte de a pleca in vacanta este bine sa cunosti cati bani poti retrage intr-o zi de la bancomat. Plafoanele de retragere difera de la o banca la alta (3.000-4.000 lei).

Nu uita insa ca atunci când scoati bani de la bancomat sau cand platesti cu cardul la magazin sa acoperi tastatura când introduci codul PIN. Poti fi foarte usor victima unei fraude daca cineva afla care este PIN-ul! Deci atentie: nu lasa la vedere si nu scrie pe hartie codul PIN!

In functie de destinatie, alege cu atentie cardurile de care ai cu adevarat nevoie. Atunci cand formezi codul PIN, daca esti la casa unui magazin, tine POS-ul (aparatul in care introduci PIN-ul) cât mai ferit; daca esti pe strada, in fata unui bancomat, ai grija sa nu fie nimeni in spatele tau sau in lateral.

Atentie! In cazul in care cardul este pierdut sau furat pe teritoriul altei tari, costurile pentru inlocuire, precum si pentru eliberare de numerar in regim de urgenta ajung la valori semnificative (intre 80 si120 euro, depinde de banca emitenta).

Daca faci cumparaturi cu cardul in strainatate, nu uita ca beneficiezi si de perioada de gratie, de pana la 55-60 de zile in care poti returna suma fara dobanda. De asemenea, nu uita cardul de sanatate!

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)