Roland Moreno, inventatorul cardurilor cu microcipuri, a murit duminica, la Paris, la varsta de 66 de ani. Cardul cu microcip are numeroase aplicatii, cele mai cunoscute fiind cartile de credit bancare si cartela SIM din telefoanele mobile. Francezul Roland Moreno a prezentat prima versiune a cardului cu microcip in decembrie 1974. A depus in urmatorii cinci ani un total de 45 de brevete, care au intrat insa in domeniul public dupa 20 de ani, fapt care a cauzat mari probleme financiare companiei Innovatron, obligata sa apeleze la o vasta reorganizare.

In 2000, Roland Moreno a anuntat ca va oferi un milion de franci persoanei care va reusi sa pirateze un card cu microcip intr-un interval de trei luni. Inventatorul francez a castigat acest pariu.

In prezent, compania Innovatron comercializeaza licente pentru Calypso – o tehnologie Near Field Communication (NFC) de tip wireless -, care a fost implementata pe cardurile utilizate in transportul public din Paris.

Nascut pe 11 iunie 1945, la Cairo, Roland Moreno, un autodidact pasionat de electronica, era presedintele si directorul general al companiei Innovatron, pe care a infiintat-o in 1972 si care a emis toate brevetele pentru produsele care au la baza cardul cu microcip.

Roland Moreno, tata a doua fiice, a fost si autorul catorva carti: “Eurêka” (1988), “Théorie du bordel ambiant” (2002), “Carte à puce, l’histoire secrète” (2002), “Bachotron” (2002), “Célimène” (2003).

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)