Cele mai mari banci ale Suediei, SEB AB, SwedBank AB si Nordea Bank AB au incetat furnizarea de bani lichizi in 65% – 75% dintre filialele locale. Acest lucru se datoreaza faptului ca suedezii se bazeaza in principal pe carduri de credit, pe tranzactii pe internet si pe telefoane mobile pentru a-si face platile.

Reprezentanții bancilor sustin ca banii fizici vor disparea, in prezent bancnotele fiind folosite in numai 20% dintre tranzactiile din magazine.

„Am inlaturat banii fizici pentru simplul fapt ca am observat o schimbare in comportamentul clientilor. Numai 5% dintre clienti mai fac tranzactii cu bani lichizi”, a declarat Anna Sundblad, purtatorul de cuvant al Swedbank, citat de Bloomberg.

Ce se intampla cand “banii dispar”

Bancile sustin ca inlaturarea banilor lichizi le-a ajutat sa micsoreze costurile si sa creasca profitul provenit din afacerile cu carduri de credit.

Banca suedeza SEB a raportat ca veniturile provenite din operatiunile cu cardri de credit a crescut cu 8% anul trecut, pana la 683 milioane de dolari.

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)