[dropcap]P[/dropcap]entru clientii bancilor, timpul este aproape la fel de important ca si banii imprumutati. Conteaza enorm sa stie in cat timp pot intra in posesia creditelor, tocmai de aceea aproape niciun solicitant de finantare nu pleaca din agentie fara sa fi intrebat si cat va dura practic tot procesul de accesare a imprumutului.

In anii de boom ai creditarii, durata de aprobare a unui dosar devenise element de marketing, multe banci facand un titlu de glorie din capacitatea de a opera in cateva ore cererea de imprumut a clientului. Erau situatii in care daca veneai dimineata la banca cu toate actele pentru un credit de nevoi personale, iar dupa-amiaza puteai intra in posesia banilor. In privinta imprumuturilor ipotecare, perioada era ceva mai mare, de cel putin o saptamana, in conditiile in care acest tip de finantare presupune cateva proceduri mai loborioase, de la evaluarea locuintei pana la verificarea legalitatii actelor de proprietate.

Acum lucrurile s-au schimbat radical. Putine banci mai amintesc in ofertele de prezentare a produselor de finantare de timpul in care clientul va obtine un raspuns pentru solicitarea sa, in timp ce intervalele la care se face referire s-au majorat considerabil. In cazul creditelor de consum fara garantii, bancile vorbesc despre furnizarea unui raspuns in cel putin 24 de ore si cel mult 3 zile, in timp ce pentru imprumuturile cu ipoteca durata cea mai mica poate fi cateva zile. Daca vine vorba despre un credit Prima Casa, lucrurile se complica semnificativ, durata analizarii dosarului putand fi si de doua luni.

[dropcap]D[/dropcap]intre cele mai mari institutii de credit autohtone, Raiffeisen Bank, BCR, BRD, Alpha Bank si Bancpost fac referire in cazul anumitor produse de creditare la durata procesului de aprobare a solicitarilor. In principal, timpul necesar procesarii dosarului de imprumut este utilizat in continuare ca element de promovare. Spre exemplu, Bancpost si BRD vorbesc despre un interval de 15 minute pentru o pre-evaluare a cererilor pentru creditele de nevoi personale, fara a specifica insa cat va dura aprobarea finala. In acelasi timp, Bancpost isi asuma o ”aprobare rapida in 10 zile lucratoare de la depunerea documentatiei complete” pentru creditul destinat achizitiei de locuinte din cadrul unor ansambluri rezidentiale. Probabil ca acesta este un termen bun, in conditiile in care la celelalte tipuri de imprumuturi ipotecare Bancpost nu aminteste de niciun interval pentru procesarea cererii de creditare.

In cazul Raiffeisen Bank si Alpha Bank, analiza unui dosar pentru un imprumut de nevoi fara garantii dureaza 24 de ore, ambele banci promovand acest termen in cadrul descrierii produselor de profil, cu specificatia ca intervalul se calculeaza de la momentul depunerii tuturor documentelor solicitate. La BCR, pentru acelasi tip de credit, clientul va primi un raspuns in maximum 3 zile.

In cazul finantarilor ipotecare, bancile nu vor sa dea oficial niciun fel de garantie in ceea ce priveste timpul de aprobare a unei cereri. Ofertele celor mai mari banci locale nu contin nicio referire exacta cu privire la termene precise si asumate pentru procesarea dosarelor de imprumut. Unele banci incearca sa preintampine asteptarile clientilor referitoare la durata aprobarii prin folosirea unor termeni cu rezonanta din practicile de marketing, cum ar fi ”in cel mai scurt timp”, ”rapid” etc., fara a specifica clar un interval.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)