Anul trecut, leul s-a dovedit mult mai stabil decât celelalte monede din regiune, rezerva valutara a BNR de aproximativ 32 miliarde euro permitand interventii lejere de temperare a presiunilor pe cursul valutar leu/euro. Leul s-a depreciat in 2011 cu doar 0,8% fata de euro, cu 4,2% fata de dolar si cu 3,8% fata de francul elvetian. ”Ne asteptam la o depreciere foarte modesta fata de euro si probabil concentrata catre finalul anului pe fondul tensiunilor externe accentuate de incertitudinea obisnuita a unui an electoral. România a ajustat o parte notabila a dezechilibrelor sale, insa modelul sau de crestere economica continua sa para riscant cât timp tensiunile din zona euro persista”, a comentat, pentru Ziarul Financiar, Vlad Muscalu, economist la ING Bank.

Prognozele ING Bank pentru finele anului sunt: 4,25 lei/ euro, aproape 3,3 lei/dolar si in jur de 3,4 lei/franc elvetian. Nivelul cursului este destul de greu de suportat de catre cei care au luat credite in valuta in 2007 si 2008, când cotatia era cu 20% mai jos, problemele reflectându-se in cresterea continua a restantelor. Potrivit Ziarul Financiar, BCR, cea mai mare banca dupa active, prognozeaza pentru sfârsitul anului cotatii de 4,32 lei/euro si 3,46 lei/dolar. La randul sau, economistul-sef al BRD, Florian Libocor, se asteapta la o evolutie relativ stabila a cursului in acest an, in intervalul 4,1-4,3 lei /euro. Mai multe pe www.zf.ro.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)