Posesorii de carduri Visa din Europa au realizat in perioada aprilie 2014 – martie 2015 peste 1 miliard de plati contactless in valoare de peste 12,6 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Visa Europe. Platile contactless devin in mod evident un nou obicei al consumatorilor europeni, care apreciaza rapiditatea si confortul oferite de tehnologia inovatoare, ce necesita o simpla apropiere a cardului de terminal.

Consumatorii europeni detin 131 milioane de carduri Visa contactless, emise de 240 de banci, pe care le pot utiliza zilnic la peste 2,6 milioane de terminale contactless. Cele mai multe carduri Visa contactless sunt emise in Marea Britanie, iar cea mai extinsa retea de acceptare a platilor contactless este in Spania.
Astfel, in Marea Britanie exista 49,6 milioane de carduri Visa contactless si 410.000 de terminale POS, in Franta sunt 20,3 milioane de carduri si 405.000 de terminale, Polonia inregistreaza 14,5 milioane de carduri si 354.000 de terminale, iar in Spania cele 11,5 milioane de carduri Visa contactless pot fi utilizate pentru plati la 593.000 de terminale.

Si in România platile contactless au inregistrat un avans din ce in ce mai puternic in ultimul an, pe masura ce consumatorii au inceput sa se familiarizeze cu aceasta modalitatea de plata, iar bancile membre Visa au promovat-o tot mai mult. Chiar daca piata locala a pornit de la o baza redusa, majorarea de peste 50 de ori a valorii tranzactiilor cu carduri Visa contactless in perioada aprilie 2014 – martie 2015 demonstreaza un apetit tot mai crescut al românilor pentru rapiditatea si confortul oferite de platile contactless.

“Suntem inca la inceput de drum in zona platilor contactless, dar vedem progrese tot mai mari de la luna la luna. Românii platesc in medie circa 58 de lei cu cardul Visa contactless, dar am vazut chiar o tranzactie contactless de doar 42 de bani realizata la o farmacie. Avantajul este ca poti sa achiti suma exacta fara sa umbli cu buzunarul plin de maruntis, de exemplu când vrei sa cumperi doar o cafea sau o pâine, timpul de plata se reduce, iar costurile pentru posesorii de carduri sunt zero.
Tehnologia contactless sustine dezvoltarea pietei cardurilor intrucât se creeaza obisnuinta de a plati electronic si, in plus, deschide drumul pentru platile mobile care utilizeaza aceeasi infrastructura,” a declarat Catalin Cretu, director regional pentru România, Croatia si Slovenia, Visa Europe.

Pâna in 2020, toate terminalele POS din Europa unde se poate plati cu cardurile Visa vor avea incorporata tehnologia contactless. Consumatorii europeni realizeaza cel mai frecvent plati contactless pentru cumparaturi de zi cu zi, precum cele la supermarketuri, restaurante si alte magazine alimentare.

Cresterea rapida a utilizarii cardurilor contactless si a infrastructurii aferente contribuie la pregatirea terenului pentru platile mobile, in conditiile in care acestea au la baza aceeasi tehnologie NFC si pot fi realizate la aceleasi POS-uri, iar tot mai multe banci si marile companii pregatesc lansarea serviciilor de plati mobile pâna la finalul acestui an.

Consumatorii britanici sunt de departe cei mai mari adepti ai cardurilor contactless, platind doar in luna martie 2015 peste 330 milioane de euro prin intermediul acestei tehnologii. Lansarea platilor contactless pentru toate serviciile din reteaua Transport pentru Londra (TfL) este unul dintre motivele care au stat la baza dezvoltarii accelerate in Marea Britanie, in conditiile in care peste 100 de milioane de calatorii au fost platite contactless de la data lansarii, in septembrie 2014 (85 milioane de calatorii fiind platite cu carduri Visa contactless). in ultimul an pâna in martie 2015, numarul cardurilor contactless a crescut cu peste 37% in Marea Britanie.

“Dezvoltarea platilor contactless continua intr-un ritm alert, pe masura ce tot mai multi oameni descopera ca, adesea, este cea mai rapida si confortabila modalitate de a plati pentru cumparaturile de zi cu zi. in Europa, utilizarea a avansat rapid si, astfel, posesorii de carduri Visa contactless au realizat peste un milliard de astfel de plati in ultimele 12 luni. Popularitatea tehnologiei contactless nu poate decât sa creasca in viitor datorita noii generatii de plati digitale, unde simplitatea si confortul se regasesc si in utilizarea dispozitivelor de plata mobile si portabile ce incorporeaza tehnologia NFC. Suntem mândri ca am deschis drumul pentru platile contactless in Europa si, totodata, incântati ca ne aflam in prima linie pe masura ce platile contactless devin accesibile pentru toata lumea”, a declarat Sandra Alzetta, director executiv pentru produse de baza, Visa Europe.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)