Deputatul Cătălin Daniel Zamfir, inițiatorul Legii 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, a primit în acest an, potrivit propriei declarații de avere disponibilă pe site-ul Camerei Deputaților (vezi aici), un împrumut în valoare de 70.000 de euro de la compania Maytal & Mayan Limited.

Firma care l-a creditat pe deputatul român este un off-shore înscris în Noua Zeelandă, una dintre cele mai cunoscute zone definite ca paradisuri fiscale. Maytal & Mayan Limited a fost înființată și este deținută de Moshe Pesach, un cetățean israelian care locuiește în România (vezi aici). Deputatul Cătălin Daniel Zamfir trebuie să returneze împrumutul în 2017.

Moshe Pesach este un om de afaceri discret, mai puțin cunoscut în țara noastră, care însă apare în celebrul dosar ”CI-CO”, unde omul de afaceri româno-israelian Sorin Shmuel Beraru a fost condamnat definitiv, în februarie 2016, de Curtea de Apel București la cinci ani închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.

Legătura dintre Sorin Beraru și Moshe Pesach este semnalată în ziarul ”Adevărul”, care scria referindu-se la afacerea ”CI-CO”: ”Cu ajutorul prietenului sau, Moshe Pesach, si al firmei acestuia MT Trading, din Las Vegas, Beraru a constituit societatea Multisistem Industry, cu ajutorul careia a castigat zeci de licitatii de la FPS. Asa a reusit, in dispretul legii si cu complicitatea conducerilor fostului FPS, sa creeze un adevarat imperiu si sa incaseze milioane de dolari fara sa miste un deget. Afacerea Cico este unul din nenumaratele exemple ale sprijinului primit de Beraru de la autoritatile romane” (vezi aici).

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)