Populatia cu venituri nete de sub 700 de lei pe luna are cele mai mare nivel de neperformanta la credite, cu rate de 25% la consum si 11% la ipotecar, potrivit datelor BNR, care arata ca romanii sunt printre cei mai indatorati dintre europeni din cauza dobanzilor inalte practicate la imprumuturi.

Raportul de stabilitate financiara publicat de BNR cuprinde o analiza a ratelor creditelor neperformante in functie de categoria de venit lunar (in iunie 2013), si care reuseste sa acopere circa 60% din expunerile totale si 40% din numarul debitorilor. Gradul de indatorare este calculat doar pentru populatia cu credite bancare, folosind anuitati constante si fara a tine cont de existenta unor codebitori.

Pe acest esantion, analistii BNR au calculat ca imprumuturile neperformante ale celor cu venituri nete lunare de cel mult 700 de lei totalizeaza 2,5 miliarde lei, iar extrapoland rezultatul rezulta ca pe total gospodarii acest segment de populatie detine credite cu restante de 4,1 miliarde lei, adica aproximativ 40% din totalul creditelor neperformante ale populatiei, de 10,6 miliarde lei.

In cazul persoanelor cu venituri nete intre 700 si 1.500 de lei/luna, restantele peste 90 de zile calculate de BNR se ridica la 1,5-1,6 miliarde lei, ceea ce inseamna un total al restantelor de 2,5 miliarde lei.

Cele doua categorii totalizeaza, astfel, aproape 70% din valoarea imprumuturilor neperformante ale populatiei.

“Debitorii cu un venit net care este inferior salariului minim pe economie prezinta cel mai mare grad de indatorare (62% , fata de 37% pe total economie, valori mediane in iunie 2013), si cea mai mare asimetrie a gradului de indatorare, iar tendinta este de deteriorare mai accentuata comparativ cu celelalte clase de venit. in general, persoanele cu venituri reduse sunt cele mai susceptibile a avea probleme in rambursarea la timp a obligatiilor financiare. in Romania, debitorii cu venituri nete lunare mai mici decat media pe economie147 reclama o atentie deosebita din perspectiva managementului riscului. Atat pentru creditele de consum, cat si pentru cele ipotecare, gradul de indatorare a debitorilor neperformanti cu venituri nete lunare mai mici decat media pe economie este superior celui aferent totalului debitorilor neperformanti. Acest grad de indatorare mai ridicat este strans corelat cu o rata a neperformantei superioara pentru categoriile de venit inferioare mediei”, se arata in studiul publicat luni de BNR.

Raportul mai precizeaza ca ponderea serviciului datoriei in venitul brut lunar al gospodariilor populatiei se situeaza in Romania la niveluri relativ ridicate comparativ cu situatia aferenta altor tari europene.

“Un determinant important al acestei situatii l-a reprezentat diferentialul intre rata dobanzii in moneda nationala comparativ cu moneda unica europeana, diferential care a inregistrat o reducere semnificativa in ultima perioada. in aceeasi directie a unui diferential superior al ratei dobanzii contribuie si ponderea mare a creditului de consum in totalul creditului acordat populatiei (54% in Romania, fata de 27% in zona euro, in iunie 2013), credit care este in general acordat la rate de dobanda mai mari decat creditul imobiliar”, se mai spune in raport..

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)