Decizia de neconstituționalitate a Curții Constituționale privind legea conversiei întărește premise favorabile băncilor, se arată într-o analiză a companiei de trading Tradeville.

“La începutul anului, sectorul bancar a avut cea mai slabă evoluție din indicele BET. Acțiunile principalelor bănci au fost ținute sub presiune de posibilitatea ca legea conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric să primească girul Curții Constituționale, inițial programat pentru 18 ianuarie, apoi 7 februarie. Cea mai afectată ar fi fost Banca Transilvania (TLV), care a preluat un portofoliu de credite în franci odată cu sucursalele locale ale Volksbank. În 2015, banca a derulat un program voluntar de renegociere, care a fost acceptat de peste 83% dintre clienții vizați, însă temerile investitorilor erau că aceste contracte au rămas deschise unei renegocieri suplimentare”, apreciază Georgiana Androne, analist de investiții.

Celelalte două bănci locale listate, BRD (BRD) și Banca Comercială Carpatica (BCC), sunt expuse “foarte puțin sau deloc” la creditele în franci elvețieni.

Totuși, săptămâna aceasta investitorii au fost scutiți de nevoia de a face astfel de calcule de risc deoarece Curtea Constituțională a decis că legea conversiei este neconstituțională.

“Într-un context macroeconomic în care Romania s-a bucurat de cea mai rapidă creștere economică din Uniunea Europeană în trimestrul al treilea, susținută de avansul consumului și al creditării în lei, sectoarele ciclice, precum cel bancar, captează trenduri de creștere structurală a veniturilor, pe termen lung. Astfel, apreciem că decizia Curții Constituționale întărește premisele favorabile băncilor”, spune Georgiana Androne.

Analistul TradeVille apreciază că deși o astfel de evoluție pozitivă nu este nici pe departe garantată, ipoteza este susținută și de faptul că titlurile TLV au atins, în orele de după anunțul Curții Constituționale, noi maxime istorice.

Curtea Constituțională a României a decis marți că este neconstituțional proiectul de lege referitor la conversia creditelor în franci elvețieni.

CCR a admis obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților pe 18 octombrie 2016.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)