CCR a amânat, din nou,  decizia pe sesizarea de neconstituționalitate privind legea conversiei creditelor în franci elvețieni, discuțiile urmând să fie reluate în 7 februarie.

Curtea are nevoie de mai mult timp pentru “aprofundare” și decizia trebuie pusă în consonanță cu cea de la darea în plată, ceea nu înseamnă neapărat admitere sau respingere, cu privire la retroactivitate și impreviziune, afirmă Valer Dorneanu, președintele CCR.

In 23 noiembrie 2016, la ieşirea din sala de şedinţă, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, declara că e nevoie de amânarea acestei discuţii pentru a fi aprofundată soluţia şi a fi corelată cu cea care a fost dată în cazul Legii dării în plată.

Dacian Cioloş, premier la acea dată, preciza că Guvernul a atacat legea la CCR pentru clarificări, nu pentru că este împotriva ei.

“Vreau să precizez din start că Guvernul a dat un punct de vedere pozitiv cu anumite amendamente. De ce amendamente? Pentru că, din punctul nostru de vedere, este important ca această lege să-i vizeze pe cei cărora le e pus în pericol venitul lunar din cauza ratelor la bancă în urma modului cum au evoluat aceste credite. Faptul că am trimis la CCR această lege nu este pentru că suntem împotriva ei. Sunt acolo câteva elemente, aşa cum a fost ea votată în Parlament – pentru că, din păcate, Parlamentul nu a luat în considerare amendamentele pe care le-am propus – care, din punctul nostru de vedere, ar fi făcut-o aplicabilă şi dacă nu clarificăm constituţionalitatea acum, înainte de a intra ea în vigoare, există riscul ca ea să producă efecte şi peste câteva luni altcineva să o atace, o bancă sau… Oricine altcineva poate să o atace şi va crea mai multe probleme celor care aşteaptă să li se rezolve problemele”, declara Cioloş.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)