In prima jumatate a acestui an statul roman a platit, in medie, cate 90 de euro pe secunda in contul dobanzilor aferente imprumuturilor luate de la bancheri, adica o medie zilnica de circa 780.000 de euro, bani suficienti pentru a plati constructia a cate unui kilometru de autostrada la fiecare patru zile. Suma este cu 26,7% mai mare decat banii dati de Finante in aceeasi perioada a anului trecut, la capitolul dobanzi, cand statul a platit 71 de euro pe secunda.

In intervalul ianuarie-iunie 2012, guvernul s-a imprumutat de la bancheri intr-un ritm mediu de 690 de euro pe secunda, conform calculelor Gandul.info pe baza datelor oficiale ale Ministerului Finantelor Publice (MFP). Astfel, MFP a imprumutat in primul semestru al acestui an aproape 48 de miliarde de lei, respectiv 10,8 miliarde de euro la un curs mediu de 4,42 lei/euro, cu 6,9% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Statul este nevoit sa se imprumute atat pentru a acoperi deficitul bugetar, respectiv diferenta dintre cheltuieli si venituri, cat si pentru a “rostogoli” datoriile mai vechi ajunse la scadenta, adica sa le plateasca prin noi credite.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)