Investitorii, mai ales cei începători, ar trebui să fie conștienți că pot valorifica și marca profit și pe scăderea prețurilor, nu numai pe creștere.

Simplificarea platformelor de tranzacționare ale caselor de brokeraj a deschis porțile piețelor de capital aproape oricui. Și totuși, sunt oameni care riscă să piardă investițiile rapid, tocmai pentru că nu au răgazul să aprofundeze domeniul. Înainte de a face primele tranzacții pe bursă, este recomandat să te familiarizezi cu „alfabetul” bursier și să te informezi din surse sigure. Între altele, este important să știi cum să te protejezi în momente de volatilitate ridicată, precum cea prin care trecem noi astăzi. Pentru asta, e bine să știi cum să folosești mecanismele de short selling și hedging în avantajul tău, dar și să te asiguri că folosești în mod corespunzător conceptele prezentate mai departe.

Ce înseamnă short selling  sau tranzacționarea în lipsă?

Investitorii, mai ales cei începători, ar trebui să fie conștienți că pot valorifica și marca profit și pe scăderea prețurilor, nu numai pe creștere. Piețele tind să fluctueze, mai ales acum, printre diversele „valuri” ale pandemiei de coronavirus. Prețurile activelor ar putea crește puternic într-o zi, tendință urmată de o scădere la fel de puternică a prețurilor în ziua următoare. Așadar, investitorii au posibilitatea să activeze fie o poziție long – de cumpărare, fie o poziție short – de vânzare în lipsă, câștigând și atunci când prețurile sunt în creștere și când sunt în scădere.

Dacă un investitor se așteaptă ca prețul unui anumit instrument să scadă, acesta ar putea activa o poziție short sau, cu alte cuvinte, să vândă în lipsă instrumentul respectiv, urmând să îl răscumpere ulterior la un preț mai bun. În cazul în care prețul acestui instrument scade (conform planului inițial), tranzacția va fi astfel profitabilă.

Un investitor nu trebuie neapărat să dețină un activ pentru a realiza o tranzacție de vânzare în lipsă – cuvântul „vinde” ar putea fi înșelător pentru unii investitori începători. În prezent, există posibilitatea de a vinde ceva chiar dacă nu deții activul respectiv, deschizând astfel o poziție short. Asta înseamnă tranzacționarea în lipsă și se poate realiza cu ajutorul unor instrumente numite CFD-uri.

Contractul pentru diferență (CFD) este un instrument financiar care are această caracteristică. Atunci când cumperi un CFD cu activ suport pe o acțiune, nu deții instrumentul de bază (acțiunea), ci doar tranzacționezi „prețul” acestuia, mizând pe  creșterea cotației în viitor.

Cum poți câștiga pe piețe în scădere?

Nu doar creșterea prețului aduce profit. Însă, evident, tranzacționarea contra trendului presupune nu doar să ai abilități înnăscute, instinctive, de investitor, ci și să te folosești de experiența profesioniștilor din domeniu. Spre exemplu, XTB operează una dintre cele mai importante platforme de tranzacționare din lume, dar este, în același timp, și o adevărată școală de investiții, ceva unic în peisajul bursier românesc.

În cazul unor scenarii negative precum pandemii, criză financiară, recesiune etc, este o adevărată artă să știi să beneficiezi de scăderea valorii acțiunilor, mărfurilor, indicilor sau criptomonedelor. Datorită posibilității de a beneficia de scăderea prețurilor (prin intermediul mecanismului de short-selling specific CFD-urilor), traderul poate specula împotriva investitorilor clasici care se bazează doar pe creșteri de preț. Mai mult, investitorul își poate asigura (proteja, „hedgiui”) în acest fel portofoliul deținut atunci când presupune că poate avea loc o ajustare a cotațiilor, aplicând o strategie de „hedging”, de exemplu (“înghețarea” temporară a rezultatului tranzacției prin deschiderea unor poziții de vânzare și cumpărare simultan de aceleași dimensiuni, până trece perioada de fluctuații nedorite).

Astfel, există o mulțime de posibilități, de la speculațiile clasice cu privire la scăderea prețului până la abordarea unei strategii de hedging, adică asigurarea, acoperirea poziției din piață, iar toate acestea pot fi realizate cu ușurință și intuitiv pe platforma xStation oferită de XTB.

Atenție, doar instrumentele financiare derivate (ex: CFD) permit operațiuni de Short Selling! Dacă dorești să beneficiezi de astfel de mecanisme de protecție, este bine să alegi un broker care oferă în portofoliul său atât instrumente cu deținere, cât și instrumente derivate. Colaborarea cu un broker de piețe de capital ce permite realizarea unui bun management al riscului poate face diferența dintre succes și eșec în investiții.

Cum să te protejezi împotriva fluctuațiilor nedorite ale pieței (Hedging)

Presupunând că deții în portofoliu acțiuni al căror preț este în scădere și dorești să te protejezi până trece trendul descendent, atunci poți apela la mecanismul de Short Selling și poți vinde în lipsă, prin intermediul unui CFD o cantitate egală cu cea deținută. Astfel, ajungi să deții simultan atât o poziție de cumpărare, cât și o poziție de vânzare pentru aceeași acțiune, înghețând rezultatul acesteia. Indiferent în ce direcție se va mișca prețul, cât pierzi pe una câștigi pe cealaltă și invers. Practic, fluctuațiile pieței nu mai afectează rezultatul portofoliului tău pe perioada în care cele două poziții opuse sunt deschise simultan. Asta este ce se cheamă Hedging, în lumea investițiilor.

Pentru început, mai ales dacă nu ai mai făcut niciodată short selling, testează un cont demo fără riscuri la XTB. Managementul riscului se implementează cu ajutorul unui portofoliu suficient de variat încât să permită realizarea facilă de operațiuni de Short Selling, Hedging și diversificarea corespunzătoare în funcție de condițiile din piață și nevoile tale.

Un alt avantaj al CFD-urilor îl reprezintă numărul instrumentelor suport. Spre exemplu, XTB oferă peste 1.900 de CFD-uri cu activ suport pe acțiuni și peste 30 de CFD-uri cu activ suport pe indici bursieri. O astfel de varietate le permite investitorilor să realizeze operațiuni de hedging nu doar în cazul investițiilor în acțiuni, ci și în cazul unor portofolii mai complexe.

Efectul de levier este un alt aspect important al CFD-urilor – acesta îți permite să deschizi o tranzacție implicând doar un procent din capitalul necesar în mod normal, și nu întreaga sumă. De exemplu, dacă vrei să deschizi o tranzacție de 300 RON cu levier 1:10 (10%), nu va trebui să blochezi în tranzacție toți cei 300 RON, ci doar 30 de RON. Însă, atât câștigurile, cât și pierderile vor fi calculate ca pentru o tranzacție de 300 RON, deci de 10 ori mai mari. Cu ajutorul efectului de levier,  capitalul angrenat în deschiderea și menținerea unei tranzacții de hedging este mai redus. Așadar, datorită celor menționate mai sus, CFD-urile pot reprezenta o categorie de instrumente utilă pentru a reduce riscul într-o situație de piață incertă.

ETF-urile sunt o altă soluție pentru un short selling de succes. Un exchange-traded fund (ETF) este unul dintre cele mai populare, dar și unul dintre cele mai inovatoare instrumente. Acesta urmărește un indice, o marfă sau un coș de alte active (de exemplu un coș din sectorul biotehnologiei). Avantajul unui ETF constă în faptul că este mult mai simplu și mai eficient din punct de vedere al costurilor față de cumpărarea unui portofoliu de acțiuni. În plus, utilizarea levierului și costurile sale de finanțare mici fac din acesta un instrument foarte util: acoperă toate sectoarele majore ale economiei, inclusiv sectorul financiar, energetic, telecomunicațiile, biotehnologia, metalele prețioase și multe altele.

Există active care, prin ele însele, sunt sinonime cu „volatilitatea”. Astfel, probabil cel mai important argument pro, și paradoxal și contra, investițiilor în criptomonede este volatilitatea gigantică ce caracterizează această clasă de active. O volatilitate zilnică de 1% înseamnă foarte mult pentru instrumentele financiare tradiționale. Dar în 2021 poți calcula pe degetele de la o mână de câte ori volatilitatea Bitcoin a fost sub 3%!

Pentru a veni în sprijinul protecției investitorilor în criptomonede CFD,  platforma XTB are integrate instrumente de administrare a riscului, precum ordine de tip SL (stop loss) și TP (take profit).

Stop loss (SL) –  Acesta este un ordin care protejează, folosit de traderi pentru a limita riscul în tranzacționare. În cazul unui ordin SL, după ce prețul a ajuns la un anumit nivel specificat de investitor, acesta inițiază închiderea automată a tranzacției, chiar dacă investitorul nu este conectat la platforma de tranzacționare xStation.

Take profit (TP) – Un ordin similar cu cel de Stop Loss, doar că este folosit pentru marcarea profiturilor.

Alegerea platformei de tranzacționare este foarte importantă pentru siguranța viitoarelor tale tranzacții. Astfel, XTB, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varșovia,  este înscrisă în registrele celor mai importante autorități de supraveghere din lume, inclusiv ASF, FCA și KNF.

Disclaimer/ Avertisment cu privire la riscuri

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 73% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)