Un proiect de ordonanță de urgență, care va fi adoptată până la finalul acestui an, cuprinde o serie de modificări fiscale. Măsurile anuntate  de Guvern prevăd şi modificari pentru administratorii fondurilor de pensii. Potrivit Ministrului de Finante, din 2019 apare posibilitate ca administratorii fondurilor de pensii  Pilonului II de a investi în parteneriate de tip public-privat.

Ce alte schimbări apar:

Comisioanele administratorilor pensiilor private obligatorii vor fi diminuate, iar contributorii la Pilonul II vor avea posibilitatea retragerii anticipate, înainte de pensionare, prin aplicarea unei taxe de retragere de 2% din suma acumulată, potrivit unor măsuri pregătite de Guvern şi anunţate de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Înrolarea în sistemul Pilon II va rămâne, în continuare, obligatorie, ca şi în prezent, în schimb, contributorul va putea ieşi din sistem după cinci ani. Astfel, comisionul de contribuţie, care este plafonat prin lege la 2,5%, va fi limitat la 1%. Acest comision se aplică la fiecare contribuţie plătită de clienţi. De exemplu, dacă sunt viraţi 100 de lei la fondul de pensie, administratorul reţine 2,5 lei. Doar diferenţa de 97,5 lei va fi investită în unităţi de fond. Comisionul de administrare, de 0,6% pe an (0,5% pe lună), va fi modificat pentru a fi acordat în funcţie de performanţa unui anumit fond.

Aceste schimbări vin după ce, o perioadă lungă, au apărut în piaţă informaţii privind intenţia Guvernului de a modifica semnificativ sistemul prin diminuarea sau chiar oprirea transferurilor la Pilonul II. Totodată, a circulat şi informaţia privind chiar naţionalizarea fondurilor Pilon II de către stat.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)