In ultimele saptamani, pe fondul inrautatirii situatiei economice a Italiei, tot mai multe voci vorbesc despre o rupere iminenta a zonei euro. Daca la summitul european de pe 9 decembrie 2011, statele participante vor reusi sa ajunga la un acord, zona euro va supravietui. Daca nu, ea risca sa intre intr-un colaps violent. Nu sunt eliminate nici variantele unei recesiuni pe termen lung si a unei crize tot mai severe. Ce parere au insa analistii cu privire la o asemenea ipoteza, dar si despre o eventuala disparitie a monedei unice europene? Ce s-ar intampla cu creditele si depozitele in euro ale populatiei in acest caz?

Ce s-ar intampla cu creditele si depozitele populatiei

Analistul Daniel Daianu considera ca BCE trebuie sa intervina pentru a preveni griparea, iar mai tarziu inghetarea pietelor financiare. „Eu nu concep disparitia monedei euro. Si asta pentru ca Banca Centrala Europeana este cea care emite aceasta moneda. Ea e raspunzatoare. In ceea ce priveste depozitele in euro ale populatiei, ele sunt niste creante pentru BCE. Pentru ca o noua moneda sa fie emisa, trebuie sa se imparta creantele existente. Plus ca la nivel global exista un stoc de euro. Si apoi cine sa emita noua moneda? Banca Nordica sau Banca Sudica?”, adauga fostul ministru de finante.

Teoretic vorbind, daca moneda unica ar fi inlocuita de o noua moneda „ar trebui ca stocul de moneda emis de BCE sa fie preluat, dar deja intram intr-o sfera fantasmagorica”. Daniel Daianu crede ca nu se poate intampla asa ceva: “Secretul invalidarii acestor valori devine real doar daca dintr-odata toate tarile ar iesi din zona euro si s-ar intoarce la monedele nationale – ceea ce nu se poate intampla.”

In ceea ce priveste insa cazul Romaniei (care nu a adoptat inca moneda europeana), depozitele in euro s-ar converti in moneda nationala, respectiv in lei, explica Daianu. In ceea ce priveste tarile care au adoptat deja euro, daca s-ar inlocui moneda unica, creditele si depozitele in euro ale populatiei s-ar converti in moneda respectiva. Ramane de vazut la ce curs. „Putem asista la o prabusire a sistemului bancar, la iesirea unor tari din zona euro (Grecia este personajul principal), putem asista la niste falimente bancare. Doar daca un stat precum Italia ar iesi din zona euro, va trebui sa ne intrebam daca va supravietui moneda unica. Pana atunci insa, nu exista aceasta varianta”, spune analistul.

Ionut Dumitru: “Nu e in interesul nimanui sa paraseaza zona euro”

La polul opus, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, este de parere ca nu e interesul niciunei tari sa paraseasca zona euro. „La ora asta, nu e interesul nimanui sa se intample un asemenea lucru. Greciei si altora ca ea le este mai bine sa ramana in zona euro. Tine de a alege intre un rau mai mic si unul mai mare. Ei acum adopta masuri de austeritate dure. Daca vor iesi din zona euro, vor trebui sa adopte masuri si mai dure”, a declarat acesta pentru www.incont.ro.

„Lucrul care lipseste este o coordonare la nivel fiscal. Discutam, de fapt, despre niste decizii politice. Daca principalii lideri ai Europei (Angela Merkel si Nicolas Sarkozy) nu-si asuma o coordonare fiscala, va trebui, de pilda, sa le explice votantilor de ce nu mai pot circula liber in zona euro – pentru ca aceasta va fi o consecinta a ruperii zonei. Ori nu cred ca reactiile vor fi prea bune”, explica Dumitru pentru site-ul www.incont.ro.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)