Prezent in direct in cadrul mai multor emisiuni TV, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a precizat ca imprumuturile de peste 700.000 de euro acordate de CEC Bank trebuie aprobate in prealabil de Comitetul Director al bancii.

Practic, potrivit normelor interne, raspunsul final pentru solicitarile de credite cuprinse intre 700.000 de euro si 2,5 milioane de euro il furnizeaza Consiliul Director, in timp ce finantarile mai mari de 2,5 milioane de euro trebuie sa aiba girul Consiliului de Administratie al CEC Bank.

Avand in vedere precizarile consilierului guvernatorului BNR rezulta ca cei cinci bancheri care alcatuiesc Comitetul Director al CEC Bank – respectiv Radu Gratian Ghetea (Presedinte), Andrei Liviu Stamatian (Prim-Vicepresedinte), Mihaela Lucica Popa (Vicepresedinte), Gheorghe Carabasan (Vicepresedinte) si Mirela Iovu (Vicepresedinte) – sunt specialistii care si-au dat acordul pentru aprobarea creditului de 1 milion de euro obtinut de Ioana Basescu.

Toti cei cinci bancheri ai Comitetului Director al CEC Bank detin functiile respective de mai multi ani, cel mai nou membru (Andrei Liviu Stamatian) s-a alaturat organismului de conducere la inceputul anului 2011, in timp ce restul membrilor se afla la sefia CEC Bank din perioada 2007 – 2008. Potrivit informatiilor cuprinse in CV-urile proprii, cei cinci bancheri au o experienta de zeci de ani in domeniul de profil, bancile pe la care au activat de-a lungul timpului fiind Alpha Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank sau EximBank. Va oferim mai jos cateva informatii despre toti cei cinci membri ai COnsiliului Director al CEC Bank, extrase din prezentarile de pe site-ul institutiei de credit.

Radu Gratian Ghetea

Radu Gratian Ghetea este presedintele CEC Bank din anul 2007, an in care actionarul Bancii, Statul Roman, a aprobat “Strategia de dezvoltare a CEC pentru perioada 2007–2011”. Atunci s-au pus bazele unuia dintre cele mai ample procese de transformare a batranei Case de Economii si Consemnatiuni intr-o banca comerciala universala – CEC Bank. Licentiat in matematica la Universitatea din Bucuresti (1972) si in economie la Academia de Studii Economice Bucuresti (1981), doctor in economie (2000), Radu Gratian Ghetea si-a inceput cariera la Centrul de calcul al Sistemului Financiar Bancar, unde a lucrat la proiectul de automatizare pentru Banca Romana de Comert Exterior (B.R.C.E.), la care s-a si transferat in scurt timp. In B.R.C.E. a parcurs toate treptele ierarhice, culminand cu functia de director general si membru al Biroului Executiv (1986-1994). Intre anii 1991 si 1994 a fost membru in Consiliul de Administratie al Anglo-Romanian Bank Ltd London, reprezentand principalul actionar (B.R.C.E.) in aceasta institutie de credit. In 1994, Radu Gratian Ghetea a acceptat oferta Alpha Bank Grecia de a se alatura echipei si de a pune bazele unei subsidiare a acestei banci in Bucuresti, in calitate de prim vicepresedinte si membru in Consiliul de Administratie. In perioada 1 februarie – 11 mai 2007 a fost presedinte al Consiliului de Administratie al Alpha Bank Romania. Din 1997, Ghetea a fost ales ca membru in Consiliul de Administratie al Asociatiei Romane a Bancilor si din 2000 a fost ales presedinte – functie pe care o detine si in prezent.

Andrei Liviu Stamatian

Andrei Liviu Stamatian s-a alaturat echipei de conducere a CEC Bank in calitate de prim-vicepresedinte incepand cu anul 2011. Stamatian a absolvit Stanford University in Statele Unite ale Americii – diploma cu distinctie si onoruri in economie si specializare secundara in inginerie industriala – obtinand ulterior si diploma de MBA la INSEAD in Franta. Anterior a lucrat in grupul Raiffeisen, ocupand succesiv pozitiile: manager de proiect, director de Organizare si Management Procese, director Proiecte Strategice si apoi pozitia de presedinte in cadrul Raiffeisen Banca pentru Locuinte. Cariera sa mai include si pozitii in HVB Bank si Cornerstone Research.

Mihaela Popa

Mihaela Popa s-a alaturat echipei de conducere, in calitate de vicepresedinte coordonator al diviziei Corporate din septembrie 2007, anterior ocupand pozitia de director vanzari – Sucursala Municipiului Bucuresti, din cadrul CEC Bank. Absolventa a Academiei de Studii Economice, Facultatea Finante-Banci, Mihaela Popa are o experienta de peste 30 de ani in activitatea bancara. Si-a inceput cariera in 1978  la Banca Romana de Comert Exterior (B.R.C.E.), unde a avansat pana la functia de director de sucursala. Din 1999 pana in 2003, a fost director general la Banca Italo Romena, iar din 2003 pana in 2006, a fost director de sucursala, respectiv director regional al Raiffeisen Bank Romania.

Gheorghe Carabasan

Gheorghe Carabasan s-a alaturat echipei bancii in luna iulie 2007, ocupand pozitia de vicepresedinte. Absolvent al Academiei de Studii Economice, Gheorghe Carabasan se bucura de o experienta de 39 de ani in activitatea bancara. In perioada 1973-1994 a lucrat in Banca Romana de Comert Exterior (B.R.C.E.), unde a ocupat succesiv functiile de economist, inspector, sef serviciu, director, vicepresedinte si membru in Consiliul de Administratie al B.R.C.E. In calitate de vicepresedinte, a coordonat activitatea directiilor Contabilitate Externa, Plati Externe, Credite si Informatica. In perioada 1975-1984, domnul Gheorghe Carabasan a colaborat cu Academia de Studii Economice – Catedra de Contabilitate si Catedra de Analiza Economica. Intre anii 1990-1994 a fost membru in Consiliul de Administratie la Banca Franco-Romana, la Banca Italo-Romena, la Frankfurt Bukarest-Bank, precum si la societatile Mercur Trading S.A., Electra Trading S.A. si S.C. Prompt S.A. In 1995 a detinut pozitia de director al Directiei Trezorerie si Decontari a Eximbank iar un an mai tarziu a devenit directorul Sucursalei “Libertatii” a Alpha Bank Romania. La inceputul anului 1998 a devenit director al Directiei Operatiuni a Alpha Bank, unde asigura, printre altele, coordonarea activitatilor de plati externe, corespondenti bancari, decontari, Internet banking, arbitraj si trezorerie.

Mirela Iovu

Mirela Iovu s-a alaturat echipei de conducere a CEC Bank, in calitate de vicepresedinte in decembrie 2008. Absolventa a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii “Titu Maiorescu” si licentiata in stiinte juridice a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii “Lucian Blaga” din Sibiu, posesoare a unei diplome de Master of Business Administration (MBA) de la Seattle City University, SUA, Mirela Iovu a mai lucrat intre 1997-2002 ca jurist la Banca Turco-Romana, intre 2002-2007 la Alpha Bank, ca director adjunct al Directiei Juridice si director al Directiei Arierate, apoi in cadrul OTP Bank, ca director al Directiei Juridice iar din august 2007 alaturandu-se echipei CEC Bank ca Director al Directiei Conformitate.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)