Președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, nu este cel mai bine plătit guvernator al unei bănci centrale din zona euro, fiind devansat de guvernatorii băncilor centrale din Belgia, Italia și Germania, potrivit calculelor efectuate de Bloomberg.

În timp ce salariul anual pe 2015 al președintelui BCE se ridică la 386.000 de euro, belgianul Jan Smets a fost recompensat cu 480.000 de euro, de aproape șase ori mai mult decât ultimul clasat în topul celor mai bine plătiți guvernatori ai băncilor centrale din zona euro, lituanianul Vitas Vasiliauskas.

Așa cum era de așteptat, calculele Bloomberg arată că nu există o corelație directă între salariul guvernatorului și mărimea economiei. Ci mai degrabă este vorba despre riscurile și solitcitarea la care este supus Guvernatorul. 

Economia Germaniei este de aproape opt ori mai mare decât cea a Belgiei dar cu toate acestea Jan Smets a câștigat în 2015 cu 10% mai mult decât președintele Bundesbank, Jens Weidmann. De asemenea, Ciprul, una din cele mai mici economii din zona euro, i-a acordat guvernatorului băncii sale centrale un salariu mai mare decât cel plătit de Spania, a patra mare economie din zona euro. În plus, deși Luxemburg este una din cele mai bogate țări din zona euro în termeni de PIB pe cap de locuitor, guvernatorul Băncii centrale din Luxemburg, Gaston Reinesch, a primit în 2015 un salariu de 181.000 euro, mai mic decât cel de care au beneficiat omologii săi din Cipru, Grecia sau Slovacia.

Situația este similară în afara zonei euro. În timp ce guvernatorul Băncii Angliei câștigă 480.000 de lire sterline (599.000 de dolari) plus alocație pentru locuință, omologul său din SUA, Janet Yellen, a câștigat anul trecut 199.700 dolari, iar salariul anual al guvernatorului Băncii Naționale a Elveției, Thomas Jordan, a fost de 876.500 de franci elvețieni (867.000 de dolari) la care se adaugă un permis anual de călătorie cu trenul.

Cu toate acestea, recompensele de care beneficiază guvernatorii băncilor centrale sunt mici în comparație cu cele ale directorilor de bănci comerciale. De exemplu, CEO-ul de la Deutsche Bank AG, John Cryan, a câștigat anul trecut 1,9 milioane de euro în timp ce omologul său de la BNP Paribas SA, Jean-Laurent Bonnafe, a primit un pachet total de 3,5 milioane de euro.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)