Moneda nationala a ramas pe apreciere in prima parte a sesiunii, pe fondul imbunatatirii sentimentului pe pietele internationale, astfel ca BNR a publicat un curs de referinta de 4,3668 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele cinci saptamani. Un curs inferior celui de miercuri, de 4,3643 lei/euro, a fost anuntat de banca centrala pe 11 martie. In sesiunea precedenta, cursul a fost de 4,3783 lei/euro. Totodata, paritatea pentru dolarul american a scazut cu 3,03 bani, la 3,3177 lei/dolar.

Cursul pentru francul elvetian a coborat de la 3,6007 lei/franc la 3,5927 lei/franc. Cotatiile leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. In debut, euro a fost cotat la 4,3620 – 4,3650 lei, in scadere fata de nivelul de la finalul sesiunii precedente, cand bancile schimbau moneda unica pentru 4,3750 – 4,3775 lei.

Primele transferuri au urcat usor cotatiile, pe fondul cererii comerciale, dar si unor posibile temeri ca banca centrala ar putea interveni pentru a tempera aprecierea leului. La jumatatea sesiunii, schimburile se perfectau in apropierea nivelului de 4,37 lei/euro.

Dobanzile practicate miercuri de bancile comerciale pentru depozitele in lei atrase pe termen de o zi au ramas la 1,21 – 1,71% pe an. Totodata, randamentele pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au urcat usor, de la 1,81 – 2,31% la 1,94 – 2,44% pe an.

Potrivit dealerilor, lichiditatea este in continuare ridicata in conditiile in care valoarea programata a emisiunilor de titluri de stat in aceasta luna este mai mica decat titlurile care vor ajunge la scadenta. Astfel, o mare parte a sumelor scadente in aprilie este posibil sa ramana in piata si sa nu fie reinvestita in titluri de stat

Sursa: Mediafax

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)