Cel mai slab leu din istorie. BNR a publicat un curs de 4,6695 lei pentru un euro.

Spre exemplu, in vara anului 2012, cand am avut suspendarea presedintelui Traian Basescu , euro a fost cotat la 4,6481 lei.

Dezechilibrele macroeconomice duc catre o crestere a inflatie si implicit o depreciere a leului, sustine analistul Dragos Cabat. Tensiunile politice actuale duc la cresterea cursului euro, dar si a dobanzilor.

O cauza importanta a cursului inregistrat astazi este inflatia, spune profesorul Cristian Paun, iar solutia ar fi temperarea inflatiei spune profesorul ASE. Avem cea mai mare inflatie din UE si acest lucru se vede. Solutiile trebuie sa vina de la cei care guverneaza Romania, nu de la Banca Centrala, mai spune Paun in direct la DigiTV.

Cauzele trebuie sa fie cautate in raportul cerere/oferta, spune Adrian Vasilescu. “Cererea de valuta a crescut in Romania, Polonia, Cehia si mai ales in Ungaria, spune Vasilescu, consilier BNR.

“Au crescut randamentele la titlurile de stat, peste tot. Asta spune ca exista o tendinta. Si cea au facut cu banii? S-au dus sa cumpere valuta si asa s-a ajuns la deprecierea monedei nationale” a explicat Adrian Vasilescu la Digi TV.

Consilierul BNR sustine ca efectele se pot observa pe mai multe planuri, rate la banci, importuri/exporturi.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)