Conform unui studiu realizat asupra a 1.000 de banci si publicat marti de revista britanica ‘The Banker”, bancile din China au intrecut bancile europene din punct de vedere al profitabilitatii, in timpul crizei din zona euro. Cea mai profitabila banca din lume este Industrial Commercial Bank of China, care a realizat anul trecut un profit inainte de taxe de 43,2 miliarde de dolari, urmata de China Construction Bank Corporation, care a inregistrat un profit de 34,8 miliarde de dolari, si Bank of China, cu un profit de 26,8 miliarde de dolari.

Pe locul patru se afla banca americana JP Morgan Chase and Co., iar pe locul cinci – Agricultural Bank of China. Bancile din China au incasat in 2007 doar 4% din profitul inregistrat la nivel global dar in urma crizei procentul a urcat la 29,3%. in schimb bancile europene au incasat in 2007 aproximativ 46% din profitul inregistrat la nivel global dar in urma crizei procentul a scazut la doar 6%.

“Vedem diferente reale intre diferitele grupuri bancare din intreaga lume. Bancile europene sunt in genunchi din cauza crizei datoriilor”, a declarat Brian Caplen, editorul publicatiei britanice, pentru CNN, preluat de Agerpres.

Pentru a sublinia si mai mult declinul bancilor europene in timpul crizei din zona euro, 24 din cele 25 cel mai slab performante banci vin din Europa. Banca elena National Bank of Greece este considerata in clasamentul realizat de ‘The Banker’ ca fiind cea mai slab performanta din lume.

“Daca ne uitam la situatia din urma cu cinci ani, bancile din China nu erau nicaieri. Acum au incasat o treime din profitul inregistrat la nivel global”, a subliniat Caplen.

Deşi exista suspiciuni privind datele anuntate de marile banci chineze de stat, Caplan a afirmat ca in institutiile de creditare din China se poate avea incredere la fel ca in orice alte banci.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)