O noua institutie este gata sa rezolvere rapid disputele dintre banci si clienti. Centrul de solutionare alternativa a litigiilor va incepe sa functioneze din ianuarie 2016 si promite ca va rezolva disputele dintre banci si clienti, in cel mult 90 de zile. Crearea sa a fost ceruta de reglementari ale Uniunii Europene si va fi finantata de banci. Cei care vor apela la noua institutie nu vor plati pentru mediere.

Noua institutie le va oferi clientilor doua metode, una in care se cauta o cale de mijloc, si una in care se impune o solutie. Cea mai simpla este prima dintre ele, concilierea. “Se va formula aceasta solutie motivata de catre consiliator. Aceasta motivare, acesta hotarare motivata, poate sa fie acceptata sau nu de catre parti. Daca este acceptata, ea devine in 15 zile calendaristice titlu executor”, spune Brandusa Stefanescu, presedinte Centru de Solutionare Alternativa a Litigiilor.

O varianta superioara a acestei institutii este arbitrajul

“Se judeca aceasta chestiune si se da o hotarare, hotararea este obligatorie, ea este definitiva si executorie, ea se poate executa silit. La faze de arbitraj se ajunge numai daca cele doua parti convin in acest sens expres inainte. In scris, altfel nu se poate”, afirma Brandusa Stefanescu.

Cei nemultumiti de decizia luata in urma arbitrajului nu mai pot ataca aceasta decizie in instanta pe fond, ci doar pe vicii de procedura

BNR sustine medierea

Alexandru Paunescu, seful departamentului juridic al BNR: „Ne propunem ca acest centru sa devina operational la inceputul anului viitor. Ne dorim poate ca acest lucru sa fie si mai rapid”.

“Acesta institutie va degreva instantele de un noian de procese” , a spun si Dan Suciu, purtator de cuvant BNR, pentru Stirile Pro TV.

Conducerea este formata din cinci membri: patru desemnati de BNR, Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor, Asociatia Bancilor si o asociatie de consumatori si un al cincilea – un reprezentant independent.

Presedintele organismului nou creat este Brandusa Stefanescu. Reprezentatul BNR este Alexandru Paunescu, iar consumatorii vor fi reprezentati de un politician: Corneliu Visoianu. ARB are si ea reprezentant – juristul Luminita Malanciuc, iar ANPC a propus – o pe Mihaela Irina Ionescu.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)