Bilanțurile anuale ale băncilor sunt publice și cunoscute, iar constatarea că, în ultimii ani, băncile nu au făcut profit este corectă, a declarat, vineri, într-un briefing de presă, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR).

“Cred că domnul ministru (ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, n.r.) a dat un mesaj corect, în sensul că a făcut o constatare, dar pe care nu trebuie să o căutăm, nu ne trebuie liste. Bilanțurile anuale ale băncilor sunt publice, deci nu trebuie să facă cineva liste sau să solicite liste, sunt cunoscute foarte bine.

Constatarea că, în ultimii ani, foarte multe bănci nu au făcut profit este una corectă: băncile nu au făcut profit. Asta este o constatare pe care am făcut-o și noi și am spus-o în repetate rânduri. Faptul că nu au plătit impozit este o formulare pe care trebuie să o facem cu atenție, pentru că la nivelul publicului larg se va înțelege altceva, cum ar fi că băncile nu au vrut să plătească. Ele nu au plătit pentru că nu au făcut profit. Băncile plătesc impozite serioase pe salarii, pe contribuțiile sociale etc.

Acum, de ce nu au făcut profit, este o altă întrebare. Asta trebuie să se cerceteze, și Banca Națională sprijină prin metodele pe care le are eforturile ca bazele fiscale din contabilitatea băncilor să fie corectă. Așa cum am mai spus în repetate rânduri, este obligația noastră legală ca pe timpul supravegherii, când constatăm că nu este ceva în regulă să raportăm organelor în drept, nu numai Ministerului de Finanțe și așa facem de fiecare dată”, a menționat Isărescu.

Potrivit Guvernatorului BNR, businessul bancar este unul foarte complicat, iar dacă o bancă nu face profit nu este ceva anormal.

“Banca Națională nu are niciun fel de mandat, de atribuții, să facă propriu-zis control fiscal. Una este să faci o constatare că o instituție nu are profit și, deci, nu plătește impozit pe profit, și alta e să te uiți în contabilitate și să constați că nu a făcut profit, pentru că unele operațiuni au fost la marginea legii sau în afara legii. În măsura în care asemenea constatări se vor face și se vor dovedi, bineînțeles că Ministerul de Finanțe trebuie să acționeze ca atare și noii vom acorda tot sprijinul necesar. Mai trebuie să fac o precizare să nu existe neînțelegeri: a face profit într-o bancă nu e o chestiune ușoară. Aici ar fi bine ca societatea să înțeleagă că activitatea bancară este un complicată. Trebuie să dai și dobânzi celor care fac depozite la tine, deponenților, să acoperi și creditele care nu-ți revin, să-ți acoperi și cheltuielile de funcționare, să ții și lichiditate. O bună parte din resursele băncilor se păstrează în formă lichidă, pentru că lumea trebuie să-și retragă banii atunci când dorește. Businessul bancar este unul foarte complicat și aș vrea să se transmită ideea că dacă o bancă nu face profit nu este ceva anormal. Foarte probabil să nu facă profit sau să un profit mic. Nu au făcut în perioada de criză, l-au făcut anterior și când l-au făcut anterior, au plătit impozit pe profit vârtos. De asemenea, ce n-aș mai vrea să se înțeleagă, pentru că devine periculos, este să nu se facă o confuzie între o pierdere anuală și capitalul unei bănci. Toate băncile din România au capital pozitiv și dincolo de limitele legii, de 8%”, a explicat oficialul BNR.

Isărescu a adăugat că Fiscul ar trebuie să verifice și vânzarea de credite neperformante, “uneori la prețuri care ridică semne de întrebare”, iar acest lucru se face de multe ori exact pentru ca să lichideze surse sau active care nu sunt aducătoare de venit și pentru a-și îmbunătăți baza de capital.

“În concluzie, sprijinim Ministerul de Finanțe pe căile pe care le avem noi la dispoziție prin actul de supraveghere. Dacă din actul de supraveghere rezultă date care arată că unele operațiuni s-au făcut în afara sau la limita legii suntem primii care informăm și asigurăm opinia publică de acest lucru. Contabilitatea unei bănci nu este o chestiune simplă, repet”, a subliniat Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu a răspuns astfel unor discuţii apărute în spaţiul public.

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a afirmat miercuri, 2 august 2017, că 70% dintre băncile din România nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani.

“Băncile, în proporție de 70%, nu plătesc impozit pe profit. Anul trecut, din 46 de unități bancare, 31 au declarat pierderi însumând 9,8 miliarde de lei. În ultimii cinci ani, doar 15 bănci au plătit impozit pe profit, și am inclus aici și bancile care au plătit doar într-un singur an din cei cinci. Suma astfel colectată a fost de 1,7 miliarde de lei”, a spus Ionuț Mișa, într-o emisiune la Antena 3.

Discuţia a continuat şi joi cand Ministrul Mişa a făcut aceleaşi declaraţii, fără a pune la dispoziţia jurnalistilor dovezi pentru afirmaţiile făcute. O parte din băncile din România au înregistrat pierderi nejustificate în ultimii ani prin transferul de credite neperformante (NPL) pentru a evita plata taxelor, a declarat joi ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, la Digi24.
”Cea mai mare pondere a acestor pierderi generate la nivelul acestor bănci este din cauza transferului de NPL. S-a realizat un proces de vânzare a NPL masiv în ultimii ani. În condiţiile în care vinzi un credit de 100 de milioane cu 5 milioane, indiscutabil că ai o pierdere consistentă. Ai un profit, această pierdere vine şi stinge integral acest profit, şi statului nu mai ai de ce să-i mai plăteşti bani”, a declarat Mişa.
Ministrul a subliniat că a făcut o analiză de risc a sistemului bancar când ocupa funcţia de şef al Direcţiei Mari Contribuabili din ANAF, indentificând probleme la o bancă, în cazul căreia a fost emisă deja o decizie de impunere.
”Şi cu celelalte bănci care, pe baza analizei de risc, vor fi selectate, avem acelaşi plan de a identifica toate vânzările de credite neperformante care s-au realizat la preţuri nejustificate sau sub diverse forme, prin intermediul unor companii off-shore, companii în diverse paradisuri fiscale, pentru a încerca să-i facem să înţeleagă pe cei care lucrează astăzi în sistemul bancar, şi aici zic ca şi principiu general (…) că noi ştim exact ce se întâmplă şi să-i determinăm să renunţe la astfel de practici, să facă înregistrările corect, să facă operaţiunile corect şi, la fel ca în alte ţări din Europa, să plătească impozit pe profit”, a afirmat Mişa.
Preşedintele Comisiei economice, senatorul PNL Daniel Zamfir, i-a transmis joi o scrisoare ministrului de Finanţe, în care îi solicită să transmită comisiei, de preferabil până în data de 10 august 2017, lista celor 31 de unităţi bancare care operează pe teritoriul României şi care nu au plătit în ultimii cinci ani impozit pe profit.
Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)