In luna iunie 2020, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a scazut fata de luna anterioara cu 1,9 puncte pana la valoarea de 34,1 puncte, (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a scazut cu 16,8 puncte). Aceasta evolutie s-a datorat componentei de anticipatii a Indicatorului.

Astfel, Indicatorul conditiilor curente a crescut, fata de luna anterioara cu 2,7 puncte, pana la valoarea de 22,1 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 38,4 puncte). Indicatorul anticipatiilor a scazut in luna iunie cu 4,2 puncte pana la valoarea de 40,1 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 5,9 puncte).

Aproape toti analiștii prevăd o depreciere a leului de până la 4,9608

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 95% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8991, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9608 (in conditiile in care anticipatiile individuale au variat intre 4,8500 si 5,1000).

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (iulie 2021/iulie 2020) a inregistrat o valoare medie de 2,33%. BNR țintește o inflație de 2,50% în acest an. Inflația actuală este de 2,58%.

Aproape 75% dintre analiști consideră prețul proprietăților ca fiind supraevaluate

Este de remarcat faptul ca, peste 74% dintre participanti (record istoric al sondajului) considera preturile proprietatilor imobiliare din marile orase ca fiind supraevaluate.

La fel ca in ultimele 2 luni, si in luna iunie se observa o majorare, a abaterii medii patratice a raspunsurilor la intrebarile cantitative, in special pentru anticipatiipe privind cifrele macroeconomice pentru anul 2020, ceea ce arata o incertitudine ridicata in randul participantilor cu privire la evolutia viitoare a parametrilor economici.

Din luna aprilie a acestui an, in cadrul sondajului au fost adaugate si patru intrebari suplimentare, iar rezultatele pentru luna iunie 2020 releva:

-Impactul economic al cornavirusului: cea mai mare parte a respondentilor (53,3%) anticipeaza ca acesta se va resimti puternic pana in trimestrul I al anului 2021;
-Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020: valoarea medie a anticipatiilor este 8,4%;
-Evolutia, in termeni reali a PIB in anul 2020: valoarea medie a anticipatiilor este -4,4%;
-Rata somajului la finalul anului 2020: valoarea medie a anticipatiilor este 7,3%.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre Asociatia CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroecnomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atat elemente specifice unui indicator de sentiment (incredere) care arata perceptia grupului de analisti din comunitatea CFA din Romania privind evolutia pietelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor si riscurilor, cat si un indicator fundamental de prognoza privind evolutiile cursului de schimb, a ratelor dobanzilor si inflatiei.

Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai Asociatiei CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la:
•Conditiile curente – referitoare la mediul de afaceri si piata muncii;
•Anticipatiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)