Nicolae Cinteza a declarat, in Parlament, cu ocazia dezbaterilor legate de proiectul de lege privind convesia in lei a creditelor acordate anterior in valuta, ca “trei banci destul de mari din sistem s-au deplasat la directia de supraveghere si m-au informat ca, daca directiva va fi transpusa in forma aceasta, vor cere declansarea procedurii de infringement”, potrivit site lui www.economica.net.

Dupa aceasta prima afirmatie , Cinteza a precizat ca bancile la care a facut referire ar fi deschis procedura de infringement doar daca ar fi suferit pierderi mari ca urmare a aplicarii conversiei creditului la cursul de schimb de la momentul acordarii lui. El a mai precizat ca aceasta situatie, a pastrarii cursului de schimb din momentul acordarii imprumutului, ar fi condus la falimentul a patru institutii de credit din România.

Declaratiile despre convertirea creditelor, tot mai “incinse”

Cinteza a mai explicat ca operatiunea de conversie nu se poate face fara costuri, iar prevederea din proiectul de lege care spune ca aceasta se realizeaza fara costuri suplimentare pentru consumatori va genera pierderi pentru banci.

Schimbarea pozitiilor valutare ale bancilor, prin schimbarea structurii activului, ar necesita operatiuni de swap, care sunt costisitoare, explica Cinteza.

Acesta spune ca BNR va solicita constituirea unui capital de 8% asupra sumei ce reprezinta o pozitia scurta.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)