Banca Nationala a Romaniei a interzis unei banci foarte mici sa mai acorde credite, deoarece are o solvabilitate sub 10 la suta, insa peste 8 procente, a declarat Nicolae Cinteza, seful directiei de supraveghere din cadrul institutiei. “Pe tot cuprinsul anului 2012 solvabilitatea sistemului bancar a fost peste 14,50%. Sistemul este stabil. Nu toate bancile au solvabilitatea peste 14,50%. Sunt 16-17 banci unde am impus o limita de solvabilitate mai mare, de 10 %, nu de 8%, si le-am cerut raportare lunara, nu trimestriala , avand in vedere evolutia lor precedenta. Exista o banca, mica, cu solvabilitate sub 10%, dar peste 8%. Este foarte mica, are restrictii in activitate, i s-a interzis creditarea de o buna perioada de timp (..)Situatia bancii este determinata nu atat de neperformanta (creditele neperformante nu sunt mai mari decat media sistemului), cat de lipsa capacitatii actionarului de a sustine banca. I-am interzis creditarea ca sa nu-i scada solvabilitatea sub 8%”, a declarat la un seminar economic oficialul BNR.
El a adaugat ca lipsa capacitatii sau a vointei actionarului ma joritar de a sustine banca este principalul risc pe care il monitorizeaza BNR in sistemul bancar, dar acest risc s-a manifestat intr-o mica masura doar la banca mentionata.Cinteza a spus ca aceasta banca mica are un profit operational lunar mai mare decat pierderea financiara din provizioane, iar banca este mentinuta in sistem cu restrictii deoarece solvabilitatea este peste limita reglementata de 8%, iar o initiativa in justitie a BNR de a retrage licenta acestei banci ar fi o actiune pierduta.
Cinteza a precizat ca banca centrala a impus unui numar de 15 – 16 banci sa aiba o solvabilitate de peste 10 la suta, desi, la nivel european, cerinta este de 8 la suta.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)