Ciprian Dascălu, Economist Șef și Director de Cercetare, Banca Comercială Română, a declarat în cadrul conferinței online ”BCR Expert Hub”, că activitatea economică, potrivit indicelui activității zilnice calculat de instituția de credit, a ajuns, în aprilie, la 26% din nivelul activității economice pre-criză, dar și-a revenit rapid, ajungând la 63% în luna iulie. ”În schimb, în august și septembrie redresarea economică a fost mai lentă. În prezent, putem spune că economia funcționează cam la trei sferturi din capacitate, comparativ cu perioada anterioară pandemiei”, a subliniat oficialul BCR.

În opinia sa, orice lună de carantină mai taie încă un punct procentual din creșterea PIB. ”Estimăm pentru acest an o contracție economică de -4,7%. Avem această prognoză încă din luna martie, când eram priviți ca fiind optimiști, în contextul în care alte prognoze mergeau spre -8%. Dacă luăm în calcul un scenariu alternativ, în care am mai avea încă un episod de lockdown de două luni, similar cu cel din primăvară, am avea o scădere de -7% anul acesta și de -1% în anul următor. Nu vedem însă o probabilitate foarte mare ca acest scenariu să se întâmple”, a menționat Ciprian Dascălu.

Pe de altă parte, potrivit Economistului Șef al BCR, dacă ne uităm la contracția din România și Europa Centrală și de Est, aceasta este semnificativ mai mică decât în vestul Europei tocmai datorită faptului că piața forței de muncă era foarte tensionată înainte de criză, ceea ce a permis cererii să se mențină la niveluri destul de ridicate. ”Ne așteptăm însă la o creștere a șomajului în prima jumătate a anului viitor”, a avertizat bancherul.

Sectoarele economice au avut evoluții diferite. Sectorul construcțiilor este în creștere, stimulat de lucrările din sectorul public, în timp ce serviciile și retailul își revin mai greu. Totodată, specialistul BCR se așteaptă ca cererea externă să susțină revenirea în sectorul industriei prelucrătoare.

Ciprian Dascălu a mai precizat că pentru dobânzi mai există loc de scădere, dar depinde de politica fiscală. ”Ne așteptăm la reduceri de rezerve minime obligatorii și la injecții de lichiditate în piață”, a evidențiat Ciprian Dascălu.

La nivelul de politici fiscale, din perspectiva colectării taxelor, în special în cazul TVA, ar fi loc de îmbunătățire în opinia oficialului BCR. ”Dacă am ajunge la nivelul Bulgariei sau Poloniei, am aduce venituri bugetare suplimentare de aproximativ 3% din PIB. Pe de altă parte, dacă ne uităm la împrumuturile în moneda locală, România se împrumută de trei ori mai scump decât Polonia”, a explicat Ciprian Dascălu.

În trimestrul al patrulea putem observa că trendul pozitiv al indicatorilor de încredere se menține. ”Ar trebui să avem un avans economic, dar totuși moderat. Depinde și cum va evolua situația legată de pandemie. În scenariul de baza nu am luat însă în calcul măsuri restrictive în T4”, a mai specificat Economistul Șef.

Din punctul său de vedere, agențiile de rating sunt îngrijorate de profilul de creștere a datoriei publice. ”Pe de altă parte, având în vedere că următoarele anunțuri vor fi înainte de alegerile parlamentare, cred ca vor amâna orice decizie privind ratingul. În decursul anului 2021 agențiile de rating vor aștepta de la Guvernul României să vadă un plan credibil de ajustare fiscală pe termen mediu și lung pentru a menține ratingul neschimbat. Nu cred că se vor precipita să ia o decizie până nu vor vedea instalat un guvern după alegeri. Dacă se mențin deficite ridicate și datoria ajunge la 60-65% din PIB, ne putem aștepta însă la downgrade”, a conchis Ciprian Dascălu.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)