Citigroup este prima banca americana care se extinde in Irak, pariind pe perspectivele economice pe termen lung ale unei tari bogate in petrol, care este inca in curs de reconstructie dupa razboi.  Grupul bancar urmeaza sa anunțe, luni, deschiderea unei reprezentante la Bagdad, dupa ce a primit avizul preliminar al Bancii Centrale a Irakului, informeaza Mediafax.

Citi a adoptat in Irak o strategie de tipul „incearca marea cu degetul”, cu scopul final de a derula in tara operatiuni bancare diversificate.

Citigroup va inaugura astfel un birou national pentru prima data in ultimii sase ani.

in ultimii 10 ani, Citi a colaborat cu investitori si companii mari care opereaza in Irak prin hubul regional din Dubai, biroul din Amman sau centrul de operatiuni din Londra, oferind produse in zona finantelor comerciale, managementului banilor si serviciilor de investment banking.

Decizia Citigroup de a aduce o prezenta fizica in Irak vine in contextul interesului tot mai ridicat al marilor companii petroliere, industriale si de constructii pentru aceasta tara.

Citigroup estimeaza ca economia Irakului va deveni in ultimii 10 ani unul dintre cei mai mari exportatori de petrol, iar PIB-ul ar putea atinge 2.000 miliarde de dolari in 2050.

Pe lânga biroul de la Bagdad, Citi intentioneaza sa deschisa alte doua reprezentante in Irak in acest an, la Erbil, in regiunea autonoma kurda, bogata in petrol, si in portul Basra.

Toate reprezentantele vor putea colabora cu clientii Citi, dar nu pot derula activitati bancare comerciale.

Biroul Citigroup din Bagdad va fi condus de Dennis Flannery, fost atasat pe probleme financiare la Ambasada SUA din Irak. Flannery a fost in ultimii doi ani seful departamentului pentru Irak de la Citi Amman.

Sectorul bancar din Irak este dominat de doua banci comerciale controlate de stat, Rafidain Bank si Rasheed Bank, insa guvernul incearca sa deschida piata catre concurenti din sectorul privat.

Grupul britanic Standard Chartered, cunoscut pentru acitivitatile extinse pe pietele emergente, are deja o reprezentanta la Erbil si spera sa inaugureze in acest an prima sucursala din tara, vizand ulterior o retea care sa cuprinda Bagdadul si Basra.

Banca britanica HSBC este, de asemenea, prezenta in Irak, detinand 70% din actiunle Dar es Salaam Investment Bank, insa a anuntat ca va reevalua operatiunile din tara.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)