Legea clauzelor abuzive, pe care se judeca procese de sute de milioane de euro, ar putea fi modificata, in favoarea bancilor. Camera deputatilor discuta astazi o serie de amendamente care vor limita drepturile consumatorilor si care ar putea scapa bancile de pierderile majore suferite pana in prezent, scrie portalul profit.ro.

Proiectul de Lege intra in dezbatere in Comisia Juridica si prevede ca legea sa nu se aplice contractelor în derulare, ci doar pentru viitor

“Un amendament prevede ca anumite articole din lege sa nu se aplice decat pentru contractele semnate dupa octombrie 2013, data la care legea 193 a fost modificata în concordanta cu Directiva 93/13 a Uniunii Europene.

Un alt amendament propus de bancheri spune ca hotararile judecatoresti prin care se constata existenta clauzelor abuzive n-ar trebui sa se aplice si contractelor în derulare, ci doar sa duca la eliminarea lor din contractele ce urmeaza a fi încheiate în viitor. Acest lucru contravine chiar textului Directivei si mai multor decizii ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene, care arata ca legea nu are sens daca nu remediaza problemele din contractele în derulare.

Alte prevederi care au venit de la Senat si care vor fi discutate de deputati ar putea face imposibil ca bancile sa mai piarda vreun proces, atat cu ANPC cat si pe cale individuala. Consumatorii trebuie sa dovedeasca faptul ca banca nu a negociat cu ei, prevedere total opusa celei actuale.

Clauze abizive doar modificate, nu eliminate

Un alt articol propune ca profesionistii sa nu mai fie obligati sa elimine clauzele abuzive, daca se mai poate ajunge în aceasta situatie, ci doar sa le modifice într-un limbaj clar si inteligibil.”

Citeste integral pe profit.ro

.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)