Senatul a aprobat Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciara. Mai exact, acesta permite infiintarea tribunalelor speciale, la care se vor judeca spetele de natura economica, inclusiv procesele pe clauze abuzive. Un amendament trimite la acest tribunal, ce urmeaza sa isi inceapa functionarea prin ordin al ministrului, toate procesele aflate pe rolul instantelor, care au spete economice.

Intentia manifestata de ministrul de Justitie este ca si litigiile pe clauze abuzive sa ajunga la o instanta de acest tip. Acest lucru vine in conditiile in care de la 1 octombrie au intrat in vigoare doua noi articole la legea 193/2000 care spun ca procesele pornite de ANPC sau de asociatiile de consumatori pot duce la eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele care le contin.
Potrivit textului de lege, “tribunalele specializate preiau cauzele de competenta tribunalului in domeniile in care functioneaza”.

Procesele pe rol se muta din oficiu la noile instante

De asemenea, un amendament al comisiei de raport din Senat trimite toate procesele aflate pe rol la tribunalele specializate, din oficiu, daca este de competenta acestora. “Cauzele aflate in curs de judecata la data inceperii functionarii tribunalelor specializate, potrivit art.142 alin.(1), se vor trimite acestora, pe cale administrativa, din oficiu, spre solutionare. Tribunalul specializat este competent şi in caz de trimitere spre rejudecare”, potrivit unicului amendament aprobat de Comisia juridica a Senatului

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)