ANPC a depus inca din luna octombrie documente pentru primul proces impotriva bancilor, insa nici astazi nu a fost stabilit un termen de judecata. Clientii si avocatii sunt nemultumiti pentru ca procesele care le puteau asigura eliminarea unor clauze abuzive (din toate contractele in care acestea se regasesc) nu au primit un raspuns.

Reprezentantii Tribunalului Bucuresti sustin ca intarzierile vin dupa niste modificari aduse Codului Civil, care le permit judecatorilor sa dea un termen si in 6 luni. Mai mult, procesele impotriva bancilor ar fi trebuit judecate de un Tribunal Special, functional de la 1 martie. Insa, tribunalul lipseste si se anunta un nou termen – septembrie 2014. Intre timp dosarele vor ramane la Tribunalul Bucuresti.

Miza este uriasa: in cazul unor sentinte favorabile clientilor, bancile vor fi obligate sa elimine clauzele abuzive din toate contractele.

Ce spun reprezentantii statului?

“Daca instanta decide ca este clauza abuziva, atunci operatorul economic este obligat sa elimine toate aceste clauzele abuzive din contractele in curs de executare”, a declarat Marius Alexandru Dunca, presedintele ANPC.

“Nu se pune problema sa aiba termen de judecata, acum. Avem o perioada in care se face procedura prealabila a cererii de chemare in judecata, se comunica documentele intre parti, se strang raspunsurile, punctele de vedere. Abia in momentul in care toata aceasta procedura este indeplinita, dosarul pleaca la Sala si primeste termen. Toata aceasta procedura poate sa dureze o luna-doua-trei-patru”, afirma si Laura Andrei, presedintele Tribunalului Bucuresti.

Reprezentantii Tribunalului Bucuresti sustin insa ca odata acordat un termen, dosarele vor fi solutionate mai repede.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)