UPDATE Procesele avand pe rol denuntarea clauzelor considerate abuzive din contractele de prestari servicii, inclusiv pentru credite bancare, vor fi judecate doar la nivelul instantelor superioare sau de o instanta specializata unica, iar judecatorii vor fi “instruiti” pentru aplicarea “armonizata” a legii, scrie Mediafax.

Dupa multiple amanari, romanii vor putea in sfarsit sa denunte clauzele abuzive din contractele cu bancile. Clauzele abuzive din contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, vor putea fi denuntate de la 1 octombrie, deoarece proiectul de ordonanta de urgenta, initiat de Ministerul Justitiei, care amâna pâna in februarie 2014 NU a fost aprobat de Guvern.

“Guvernul a discutat acest proiect, dar a decis sa nu il aprobe si sa nu mai amane posibilitatea denuntarii clauzelor abuze”, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.Potrivit acestora, decizia a fost luata in urma unei discutii cu caracter inclusiv politic in sedinta de guvern.

Pierderi de 5 miliarde euro in sistemul bancar, motivul amanarilor repetate

Amanarea a intervenit la solicitarea expresa a misiunii FMI, care a motivat ca nu exista un studiu de impact asupra sistemului bancar.

O astfel de conditionalitate a mai fost introdusa in scrisorile de intentie din anul 2010, când expertii internationali au cerut modificarea OUG 50/2010, care obliga bancile la transparentizarea costurilor din contractele de creditare.

Miza proceselor colective rezida in faptul ca bancile vor fi obligate sa modifice in toate contractele de creditare clauzele care ar fi considerate abuzive de instante printr-un astfel de litigiu.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)