Creditarea populatiei prezinta riscuri inalte in acest moment, intrucat cererea de finantare vine din partea populatiei care a ajuns in situatii disperate, a declarat presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, care a precizat ca banca pe care o conduce se va concentra pe creditarea companiilor.

“Consideram ca in acest moment creditarea persoanelor fizice prezinta riscuri destul de mari pentru ca exista inca o instabilitate in ceea ce priveste siguranta locului de munca de maine. Cei care apeleaza acum, majoritatea sunt cei care au ajuns la situatii disperate. (…) Ca banca a statului trebuie sa ne uitam si la ce vrea actionarul. Statul a venit cu diverse proiecte” , a spus Ghetea, la ZF Bankers Summit 2013.

Presedintele CEC a aratat ca strategia bancii este concentrarea pe persoane juridice, in special intreprinderi mici si mijlocii, agricultura si administratii publice locale.

Pe de alta parte, Ghetea nu crede ca in perioada urmatoare se va vedea o schimbare dramatica a ponderii creditelor in valuta in segmentul de companii, finantarile in euro fiind preferate de acesti clienti.

Presedintele CEC se asteapta ca in cazul populatiei sa se observe o schimbare in timp a ponderii creditelor in lei in defavoarea creditelor in valuta, la acest comportament fiind determinante si noile reglementari BNR, care restrictioneaza imprumuturile pentru populatie in valuta, in special cele de consum.

Ghetea spune ca strategia actuala a bancii nu mai presupune o crestere la fel de incisiva ca in ultimii ani, “pentru ca o crestere costa”.

El a adaugat ca recenta majorare de capital este bnenefica pentru banca, dar ar fi preferat bani noi care sa intre in capital, argumentand ca profitul se afla oricum in bilantul bancii.

Oficialul CEC spune ca banca a fost mereu atenta la ce portofolii au fost scoase la vanzare pe piata, dar fara o atitudine agresiva.

“Sigur este un proces de negociere. De fiecare data cand au fost pe piata portofolii am cochetat cel putin cu ideea daca sunt lucruri interesante. Nu ne-am interesat foarte intens pentru a prelua portofolii de persoane fizice. Avem un portofoliu important, stim ca se gestioneaza greu”, a mai spus Ghetea.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)