Demersul negocierilor colective dintre banci si clientii cu credite in franci elvetieni nu pare sa fi avut succesul scontat. “Paratele” nu au raspuns initiativei sau au amanat intalnirile. Doar Raiffeisen Bank a avut o intrevedere cu reprezentantii clientilor cu credite in CHF, fara niciun rezultat concret si imediat.

Banca Transilvania, care a preluat creditele in franci de la Volksbank, a raspuns demersului, negociind cu avocatul Gheorghe Piperea, in numele clientilor pe care ii reprezinta in instante. Cand si cum va negocia banca din Cluj si cu Grupul Clientilor cu credite in CHF ramane de vazut, deoarece anumiti clienti din Grup fac parte si din debitorii reprezentati de avocatul Piperea (care au procese impotriva bancii).

Chemate la intrevederi de Grupul Clientilor cu credite in CHF, Banca Romanesca, Bancpost si OTP Bank au anuntat din timp ca nu vor participa la negocierile colective, considerand ca este inoportuna o intalnire in acest moment. Credit Europe Bank si-a anuntat intentia de a participa, insa nu a facut un demers clar.

Clientii au sperat ca initiativa Bancii Transilvania sa oblige celelate banci sa adopte masuri similiare

Bancpost, Piraeus Bank si Raiffeisen Bank nu iau in calcul o solutie de tip discount aplicata intregului portofoliu, precum masura luata de Banca Transilvania.

Bancile sustin in continuare varianta unor solutii individualizate, care sa cuprinda conversia, restructurarea sau prelungirea perioadei de creditare, potrivit Ziarul Financiar.

In data de 3 aprilie, reprezentantii clientilor cu credite in CHF, au anuntat o intalnire cu reprezentantii Raiffeisen Bank, la sediul bancii, pe parcusul a trei ore. Rezultatele acestei intrevederi nu au fost facute publice. Se spera intr-o noua intrevedere, dar banca nu o confirma.

Trei banci implicate in creditarea CHF le transmit clientilor ca prefera solutiile personalizate, concepute pe structura problemei fiecarui client si ii asteapta la banca – Bancpost, Piraeus Bank si Raiffeisen Bank.

Ce raspunsuri vin de la bancile care au ales solutiile individualizate

„Bancpost ofera solutii individualizate pentru clien­tii cu credite in franci elvetieni, printre care restructurarea, conversia de moneda si prelungirea perioadei de creditare“, au declarat pentru Ziarul Financiar reprezentantii bancii.

“Strategia Piraeus Bank Romania pentru clientii care au imprumuturi in franci elvetieni vizeaza identificarea unor solutii optime, individualizate situatiei cu care se confrunta fiecare client in parte”, sustin reprezentantii acestei banci, mentionand ca debitorii “se pot prezenta oricand la sediile bancii pentru intelegerea detaliilor ofertelor prezentate”.

Raiffeisen Bank spune ca va aplica solutii individualizate chiar daca aceasta strategie este mai costisitoare, intrucat o solutie globala nu exista si nici nu poate fi potrivita pentru toti clientii, potrivit Ziarul Financiar.

Gabriela Dinu

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)