Spaniolii se sinucid din cauza datoriilor iar bancile au devenit tinta populatiei in manifestarile de strada. Casele din marile orase au afisate bannere pe care sta scris protestul clar al populatiei “Sa oprim evacuarile! /Gata cu evacuarile!” Asociatia sectorului bancar din Spania (AEB) a anuntat  intr-un comunicat de presa ca se angajeaza sa blocheze evacuarile fortate din locuintele ipotecate in cazurile de extrema urgenta pe durata urmatorilor doi ani, “din motive umanitare”.

La scurt timp dupa acest anunt, Asociatia Spaniola a Bancilor de Economii (CECA) a aratat intr-o declaratie de presa ca, la randul sau, a decis „sa suspende executarea evacuarii din rezidentele principale a persoanelor cele mai vulnerabile”, pana la intrarea in vigoare a modificarilor legislative anuntate de autoritati.

Cele doua decizii survin momentului in care Guvernul si Opozitia socialista s-au reunit luni seara pentru a conveni asupra unor masuri de urgenta in acest domeniu.

Cu 35.000 de debitori evacuati dupa explozia bulei imobiliare in 2008, acest fenomen reprezinta unul dintre cele mai evidente manifestari ale crizei economice din Spania.

 

Premierul spaniol Mariano Rajoy a promis adoptarea unor masuri de urgenta care sa impiedice evacuarea datornicilor din locuinte dupa ce o femeie din Baracaldo s-a sinucis la sosirea executorului judecatoresc, fiind al doilea incident de acest gen, potrivit Bloomberg. O comisie girata atat de putere, cat si de opozitie, se va reuni astazi la Madrid pentru a pregati un plan de reducere a numarului evacuarilor, Mariano Rajoy incercand sa aduca sub control nemultumirea tot mai evidenta a populatiei privind executarea silita a persoanelor care raman in urma la plata creditelor ipotecare.

Politicienii vor pune la punct un moratoriu temporar pe evacuarile din locuinte si masuri de stimulare pentru a determina bancile sa renegocieze imprumuturile si sa gaseasca solutii pentru a evita astfel de situatii, a afirmat Rajoy, citat de Bloomberg si preluat de Mediafax.

“Vom apara cele mai vulnerabile familii afectate de evacuari si vom actiona cu seriozitate, sensibilitate si omenie”, a declarat Rajoy saptamana trecuta, descriind stiuatia unor spanioli drept “teribila si inumana”.

Amaia Egana, din Baracaldo, s-a aruncat vineri pe fereastra la sosirea executorilor judecatoresti care urmau sa o evacueze si sa schimbe incuietorile locuintei. Incidentul reprezinta cea de-a doua sinucidere provocata de valul de evacuari din Spania. Datoria familiei Egana a crescut de la 164.000 euro la 213.000 euro din cauza aparitiei unor comisioane si dobanzi mai mari, iar locuinta a fost scoasa la licitatie pentru 190.000 euro, potrivit El Mundo.

Aproape 400.000 de familii au fost evacuate din locuinte in Spania in ultimii cinci ani, pe fondul declinului economic care a impins somajul la 26% si ameninta sa declanseze o criza financiara.

Bancile au devenit tinta indignarii populatiei dupa numeroasele prescrieri de credite ipotecare, perceptia publicului inclinand tot mai mult spre acuzarea bancherilor de practici abuzive. Bancile din Spania beneficiaza de o linie de finantare de 100 miliarde euro de la Uniunea Europeana, obtinuta de guvernul Rajoy pentru recapitalizarea institutiilor de credit.

Intr-un sondaj prezentat duminica in Spania, 91% dintre respondenti sustin ca bancile exploateaza lipsa de competente juridice a clientilor pentru a introduce clauze abuzive in contractele de credite ipotecare.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)