Bancherii recunosc ca nu esti “interesant” pentru banci daca nu ai venituri mari si nu te incadrezi sa accesezi credite de consum pentru ca esti “riscant”. “Clientii cu venituri de la 3.000-4.000 de lei in sus se imprumuta foarte ieftin, dar cei care au venituri de 1.000 sau 1.500 de lei au probleme sa obtina credite. Clientii cu venituri mici sunt foarte riscanti. Pentru banci nu este profitabil sa crediteze acesti clienti nici cu dobanda de 20%“, a declarat Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank, potrivit Ziarul Financiar.

Chiar daca creditele de consum sunt cele mai ieftine din regiune pentru ca exista o competitie foarte mare intre banci, asa cum sustin bancherii, acestia recunosc ca nu se inghesuie sa acorde credite oricui. Criza a indreptat acest comportament al bancilor.

Dar de ce se tem bancherii

La nivelul sistemului bancar, rata creditelor neperformante pe acest segment este de circa 12%, dar problemele sunt vizibil mai mari in cazul clientilor cu venituri mici.

Rata de neperformanta este de 30% in cazul clientilor cu salarii mai mici de 700 de lei pe luna, in timp ce in cazul celor cu venituri peste 3.500 de lei pe luna rata creditelor neachitate la timp scade sub 5%.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)