Comisia Europeană a prezentat, miercuri, 14 martie 2018, un plan de măsuri pentru reducerea creditelor neperformante în sectorul bancar, o moştenire din perioada crizei financiare globale care afectează încă anumite bănci europene, în special cele italiene.

Băncile vor trebui să pună deoparte fondurile necesare pentru a acoperi riscurile legate de creditele pe care le vor acorda în viitor şi care ar putea deveni neperformante. Astfel, Comisia propune introducerea de niveluri minime comune de acoperire pentru împrumuturile nou acordate care devin neperformante.

De asemenea, Comisia propune de asemenea ca băncile şi debitorii să poată conveni în prealabil asupra unui mecanism accelerat de recuperare a valorii creditelor garantate cu garanţii reale. În plus, executivul comunitar propune promovarea dezvoltării pieţelor secundare pentru creditele neperformante, prin armonizarea cerinţelor şi prin crearea unei pieţe unice la nivelul UE pentru administrarea creditelor şi transferul de credite bancare către terţi.

După acest anunț, Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a lansat un raport prin care afirmă că noile reglementări privind creditele neperformante vor avea un impact modest asupra cerinţelor privind capitalul

EBA a publicat miercuri o opinie care sprijină planurile UE de a obliga băncile să pună deoparte fondurile necesare pentru a acoperi riscurile legate de creditele pe care le vor acorda în viitor şi care ar putea deveni neperformante. În acest sens, Comisia Europeană propune introducerea de niveluri minime comune de acoperire pentru împrumuturile nou acordate care devin neperformante. De asemenea, forul comunitar propune de asemenea ca băncile şi debitorii să poată conveni în prealabil asupra unui mecanism accelerat de recuperare a valorii creditelor garantate cu garanţii reale.

Ca parte a procesului de reparare a sectorului bancar european, EBA a cerut recunoaşterea rapidă şi rezolvarea problemei calităţii activelor în UE. Noile reglementări anunţate de UE vor ajuta băncile să rezolve în mod activ problema împrumuturilor neperformante, apreciază Autoritatea Bancară Europeană.

Instituţia avertizează că există o corelaţie ridicată între profitabilitatea scăzută a băncilor şi nivelul ridicat al creditelor neperformante din bilanţ. Scăderea generală a NPL, ca rezultat al măsurilor anunţate de UE şi a altor acţiuni luate în paralel, va contribui la majorarea profitabilităţii băncilor, se arată în raportul Autorităţii Bancare Europene.

Potrivit celor mai recente cifre ale Băncii Centrale Europene în trimestrul al treilea al anului trecut stocul de credite neperformante din bilanţurile băncilor europene se ridica la 760 miliarde de euro, cu aproximativ 200 miliarde de euro mai puţin decât în urmă cu doi ani. A

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)