Premierul Viorica Dăncilă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu, reprezentanţii partidelor politice si ai Academiei Române au participat ieri la prima sedinta a Comisiei Naţionale de trecere la moneda euro.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a condus, joi, prima şedinţă a Comisiei naţionale pentru trecerea la moneda euro, afirmând că acesta este al treilea proiect de ţară al României, pe care „putem să ne punem toţi semnătura”.

„Vă mulţumesc pentru disponibilitatea de a participa la prima şedinţă a Comisiei naţionale de fundamentare a planului naţional de adoptare a monedei euro. Este un moment important, care se referă la un proiect de ţară, un proiect care trebuie să reunească în jurul lui toate forţele şi cred că putem să ne punem toţi semnătura pe al treilea proiect de ţară al României, după NATO şi aderarea României la Uniunea Europeană”, a declarat premierul Viorica Dăncilă la începutul şedinţei.
În cadrul şedinţei s-a decis desfăşurarea activităţii comisiei până la finalul anului 2018 şi întruniri bilunar sau de câte ori este necesar. Până la 15 noiembrie 2018, comisia urmează să elaboreze Raportul de prezentare a situaţiei actuale din punctul de vedere al criteriilor de convergenţă şi fundamentare a Planului Naţional de adoptare a monedei euro. De asemenea, va fi propusă o declaraţie politică de asumare a Planului Naţional de adoptare a monedei euro.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj, prin intermediul consilierului prezidenţial Cosmin Marinescu, prin care îşi arată susţinerea faţă de demersul de a se înfiinţa Comisia Naţională de trecere la moneda euro

“În mesajul transmis cu prilejul reuniunii, preşedintele României, Klaus Iohannis, a salutat înfiinţarea Comisiei pentru pregătirea adoptării euro în acest cadru instiuţional lărgit, menit să favorizeze asigurarea consensului naţional pentru pregătirea aderării României la zona euro. Preşedintele a apreciat că un asemenea demers consensual privind aprofundarea integrării europene este benefic României şi că îl va susţine în mod consecvent”, se arată într-un comunicat de presă.

La rândul său, prim-ministrul Viorica Dăncilă a spus că aderarea la zona euro reprezintă un obiectiv fundamental.

“Premierul a subliniat importanţa activităţii Comisiei Naţionale având în vedere că adoptarea monedei euro reprezintă un obiectiv fundamental în ceea ce priveştedezvoltarea sustenabilă a României. Şeful Executivului a prezentat considerentele pentru care este decisivă realizarea în acest an a Planului Naţional de adoptare a monedei euro, respectiv: de natură istorică – marile obiective naţionale au putut fi realizate doar de o naţiune unită în jurul acelui obiectiv; de oportunitate, având în vedere dorinţa Comisiei Europene de a sprijini ţările membre pentru convergenţă şi pentru pregătirea intrării în zona euro. Un al treilea argument este că România va deţine la începutul anului viitor Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, context în care este de dorit ca până la finalul anului 2018 să aibă un Plan Naţional de adoptare a monedei euro. Un alt considerent, dar nu ultimul ca importanţă, priveşte complexitatea procesului de adoptare a monedei euro”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, în cadrul reuniunii a fost analizat şi stadiul constituirii grupurilor de lucru, membrii apreciind că acestea trebuie să devină funcţionale cât mai repede, pentru a furniza documente în vederea dezbaterii lor în şedinţele Comisiei. De asemenea, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, reprezentanţii Academiei Române şi ai partidelor politice au subliniat că vor susţine demersurile de pregătire pentru aderarea României la zona euro.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)