Daca sunteti in cautarea unei case pentru a o cumpara sau pentru a o inchiria si apelati la agentie imobiliara, trebuie sa stiti ca brokerul nu are dreptul sa va ceara comisionn, decat dupa incheierea contractului. In cazul in care agentia cere comisione inaintea incheierii intelegerii, acestea sunt ilegale, atentioneaza Asociatia Brokerilor Imobiliari (ABI). Recent, pe piata intermedierilor imobiliare, a aparut o practica ilegala pe care niciun consumator de servicii imobiliare nu trebuie sa o accepte: taxa de vizionare pretinsa de agentul imobiliar pentru locuintele prezentate clientului.

Potrivit ABI, aceasta deprindere incalca legislatia in vigoare. In Romania, Ordonanta de Guvern 174/2008 specifica in mod clar, complet si concret obligatiile agentului imobiliar fata de consumator.

Una dintre aceste obligatii este referitoare la comisionul care se plateste ”numai la incheierea tranzactiei”, conform art. II, punctul 9 din OUG 174/2008. In consecinta, orice suma pretinsa inainte de semnarea contractului de inchiriere sau de vanzare-cumparare este in afara legii.

”Ca asociatie a brokerilor imobiliari, urmarim in primul rand profesionalizarea agentilor. Astfel de practici, precum perceperea unei taxe de vizionare, nu fac deloc cinste agentului imobiliar profesionist. Cei care practica aceasta meserie cu acte in regula nu doar ca trebuie sa se delimiteze de astfel de practici, ci si sa le condamne si sa traga semnale de alarma in piata”, declara Dragos Vilceanu, presedinte ABI.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)