Bancile vor intra in cel mai mare proces de restructurare. Informatiile nu sunt noi, zvonuri si informatii pe surse tot “curg” de la inceputul acestui an. Mai mult, conform studiilor, angajatii din banci si asigurari vor avea cele mai mari probleme cu pastrarea locului de munca. Insa, situatia nu este atat de grea, considera analistii pietei muncii, deoarece unele banci continua sa faca angajari, chiar daca inchid sucursalele neperformante. Pe langa masurile directe de reducere a personalului, vom asista si la relocari ale sediilor sau reconvertirea unor angajati.

Potrivit presei, bancile si firmele de asigurari au concediat circa 1.500 de oameni in intervalul ianuarie-martie 2012, iar estimarile vehiculate in presa se ridica la  5.000 de angajati restructurati. Procedurile se vor intinde pe mai multi ani, probabil pana la finele lui 2013.

 

Chiar si asa, daca numarul disponibilizatilor ramane cel vehiculat, este unul mare si greu de atins.

 

Presedintele Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci, Constantin Paraschiv, a declarat pentru Romania TV ca 20% din personalul de conducere al BCR va pleca, iar la Generali, aproape o treime din angajati vor fi disponibilizati. Aproape o treime din angajati pleaca de la Generali si de la Royal Bank of Scotland, iar de la BCR 5% din angajati si 20% din sefi dispar de pe statele de plata. “Generali incearca sa reduca numarul de personal de la 700 la vreo 500. La BCR, prin schimbarea managementului, noul sef se pare ca a dispus reducerea personalului de executie cu 5%, iar a personalului de conducere cu 20%. La RBS, din datele pe care le avem noi se pare este vorba despre concedierea a 300 de salariati dintr-un total de circa 1.000 de angajati”, a declarat pentru Romania TV Presedintele Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci Constantin Paraschiv.

BCR, cea mai mare banca dupa active, a inchis in luna mai 25 de sucursale, reducand numarul acestora la 643 de unitati.

“Inchideri si deschideri de sucursale s-au facut tot timpul la BCR”, a declarat Ionut Stanimir, seful departamentului de comunicare externa din BCR, pentru RTV.

Unitatile inchise nu erau rentabile pentru banca, in conditiile in care cererea de credite este in continuare anemica, mai ales in comparatie cu nivelurile din anii de boom 2006-2008. Practic, singurul tip de credit care mai misca este cel imobiliar, prin programul cu garantii guvernamentale Prima Casa.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)