Din 13 ianuarie 2018, va intra în vigoare o nouă directivă europeană a serviciilor de plată (Payment Services Directive – PSD2) care va schimba modul în care se va face banking, inclusiv în România. La PSD2. New Business Models – Fintech Banking Summit, aproape 30 de experți în domeniul plăților electronice vor discuta despre legislație, soluții tehnice și modele de business care rezultă în urma implementării PSD2.

Noua Directivă Europeană a Serviciilor de Plată va permite, printre altele, ca între client și bancă să se interpună o terță parte, instituție de plată. Efectul dorit este îmbunătățirea experienței de banking printr-un plus de calitate și securitate ale serviciilor, în condiții mai reduse de cost.

Această instituție de piață terță, care poate fi Apple, Amazon, eMag, Facebook, Google, Orange, Samsung, RCS&RDS, Enel, etc., sau chiar banca dumneavoastră, va putea să ofere două noi tipuri de servicii de plată: (i) servicii de informare cu privire la conturi și (ii) servicii de inițiere a unei plăți.

(i) Serviciul de informare cu privire la conturi presupune un serviciu online care furnizează informații consolidate cu privire la unul sau mai multe conturi bancare deținute de utilizator la o banca sau la mai multe bănci. De asemenea, vor putea fi furnizate informații suplimentare ca de exemplu modul în care vă gestionați finanțele, categorii de cheltuieli, etc.

(ii) Serviciul de inițiere a plății înseamnă un serviciu de inițiere a unui ordin de plată la cererea utilizatorului direct din contul bancar deținut de acesta la o bancă, către un beneficiar al plății (de exemplu un magazin online) (fără a mai fi necesară utilizarea unui card bancar).

Cu o singură condiție: clientul băncii să-și dea acceptul ca o instituție de plată terță, licențiată, să aibă acces la datele lui financiare personale, respectând în mod obligatoriu standardele tehnice de securitate elaborate de Autoritatea Bancară Europeană.

Aproape 30 de experți din Belgia, Germania, Franța, Israel, Irlanda, Olanda, Ungaria dar și din România, atât din partea instituțiilor europene (European Banking Federation si Ecommerce Europe), autorităților de reglementare (BNR și ANPC) cât și a companiilor fintech (Microsoft, Touchtech Payments, Personetics, Younify), vor face prezentări dar vor susține și workshop-uri care vor aborda transformarea digitală a sistemului bancar.

De asemenea, reprezentanți ai unor lideri mondiali sau regionali vor fi prezenți la Fintech Banking Summit. Grupul Asseco este cel mai mare operator din sud-estul Europei în ceea ce privește veniturile obținute din vânzările de software și servicii și un jucător de top în domeniul bancar. Vasco Data Security este numarul unu in lume în “trusted security” cu doi factori de autentificare, Gemalto este lider mondial in securitate digitala in vreme ce Montran Corporation, detine prima pozitie la nivel global in sisteme de plata si solutii CSD (Central Securities Depository System), deservind zeci de banci centrale.

Agenda conferinței și lista vorbitorilor pot fi consultate pe platforma evenimentului: www.nocashevents.ro.

În cadrul evenimentului, se va desfășura un panel în care vor participa reprezentanții a șase dintre cele mai inovative bănci din România. Cum s-au pregătit băncile pentru PSD2, ce schimbări strategice vor interveni în dezvoltarea viitoare a modelului lor de business și, mai ales, cum le va influența activitatea în viitor, vor fi doar câteva dintre subiectele cele mai așteptate de audiență. Panel-ul va fi moderat de Ana Cernat – Director General Adjunct Banca Românească, responsabilă de retail business, bancher cu o experiență de peste 10 de ani care a deținut diferite poziții de management în Bancpost și Idea Bank.

Panelul va fi prefațat de prezentarea Ipsos, care va oferi rezultatele unei cercetări de piață care a testat conceptul de “open banking” la români. Vor dori aceștia să ofere unui terț autorizat, datele financiare personale? Daca da, cui și, mai ales, în ce condiții?

Peste 100 de participanți din 30 de instituții și-au rezervat deja locul la Fintech Banking Summit. Nu rata evenimentul toamnei pe digital banking! Rezerva locul aici!

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)