Consiliul Concurenței nu a primit nicio sesizare de la instituțiile publice referitoare la posibile  înțelegeri ilegale între bănci în ceea ce privește creditarea companiilor.   În același timp, menționăm că autoritatea de concurență are în derulare două investigații  declanșate din oficiu, pe piața serviciilor de leasing operational și pe piața de leasing financiar și  a creditului de consum din România. În cadrul investigațiilor s-au desfășurat inspecții inopinate  la sediile a 25 de bănci.

Instituții Financiare Non-Bancare (IFN), societăți de leasing, asociații profesionale și patronale, aceasta acțiune fiind cea mai amplă investigație a instituției. Rezultatele investigațiilor vor fi făcute publice, imediat după finalizarea acestora și luarea unei decizii.

Chiriţoiu: Consiliul Concurenţei a făcut recomandări privind creşterea competiţiei în sectorul bancar, însă acestea nu au transpuse în legi

Reamintim că autoritatea de concurență a făcut recomandări pentru eficientizarea/creșterea concurenței în sectorul financiar și, implicit, pentru scăderea comisioanelor, în contextul finalizării anchetei sectoriale pe piața serviciilor bancare de retail. Astfel, una dintre recomandări se referă la intensificarea concurenței odată cu transpunerea Directivei privind
Serviciile de Plată (Revised Payment Service Directive), care deschide piața către noi actori (de ex: fintech-uri), dar care nu a fost încă preluată în legislaţia naţională, deşi termenul de implementare era ianuarie 2018. Principalul avantaj al dezvoltării companiilor din domeniul fintech îl reprezintă intensificarea concurenţei în sectorul financiar şi scăderea comisioanelor.

Concluziile Raportului privind piaţa serviciilor bancare de retail poate fi consultat pe pagina web a instituţiei, www.consiliulconcurentei.ro.

Reamintim opiniei publice că domnul senator Daniel Zamfir a lansat în spaţiul public, la sfârşitul  săptămânii trecute, un fake news conform căruia Consiliul Concurenţei ar fi fost sesizat de Banca Naţională a României privind existenţa unei înţelegeri între bănci pentru a limita  creditarea către companii şi că ar fi redactat un raport de control în acest sens, pe care  autoritatea de concurenţă l-ar fi muşamalizat. Reiterăm opiniei publice că nu există o astfel de sesizare şi nici un raport de control in baza ei.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)